RIJSWIJK - AZ kan zaterdag in de uitwedstrijd tegen PSV de spanning in de eredivisie definitief terugbrengen. De Alkmaarders verkleinen bij winst het gat met de koploper tot zes punten.

PSV verloor zondag met 2-0 bij Roda JC. Het elftal van trainer Ronald Koeman is dit seizoen in thuiswedstrijden nog zonder puntenverlies. Eerder deze competitie won PSV het uitduel bij AZ overtuigend met 3-1. Bij een nieuwe zege haakt AZ af in de strijd om het kampioenschap.

De statistieken spreken niet in het voordeel van AZ. De laatste 25 jaar verlieten de Alkmaarders het Philips-stadion één keer met een overwinning. In 2003 versloeg AZ PSV met 1-0. Dit seizoen is PSV in thuisduels ongenaakbaar. Het elftal van trainer Ronald Koeman stond in de competitie zelfs nog geen gelijkspel toe.

Favoriet

Van Gaal vindt PSV favoriet. "Als we het onmogelijke waarmaken door bij PSV te winnen, wordt de strijd om het kampioenschap spannender. Maar zelfs dan blijft het nog heel moeilijk om PSV voorbij te streven. Na twee mindere wedstrijden is AZ voor PSV een tegenstander waartegen ze het juist weer kunnen laten zien."

PSV-coach Koeman kijkt uit naar de wedstrijd. "De messen zijn weer geslepen", refereerde hij vrijdag aan de nederlaag tegen Roda JC. "Daarom is dit een prettige situatie voor een trainer. De spelers staan op scherp. Ik denk dat AZ met regelmaat een goed en hoog niveau haalt. Maar ze zijn ook op een aantal momenten kwetsbaar. Nog steeds."

Leonardo

De trainer van PSV wilde vrijdag niet meer terugkijken op het mislopen van een extra aanvaller tijdens de transferperiode in januari. PSV probeerde vergeefs Leonardo, Danko Lazovic, Nwankwo Kanu, Albert Luque en op het laatste moment zelfs Romano Denneboom aan te trekken. "Je kunt de film wel terugdraaien, maar niemand van ons heeft hier schuld aan. Met deze groep zijn we ver gekomen. Alleen bij blessures en schorsingen kunnen we in de problemen komen."

PSV - AZ is niet alleen interessant wegens de grote competitiebelangen. Van Gaal en Koeman treffen elkaar weer voor het eerst sinds de 'CBV-affaire'. Koeman liet de laatste maanden meerdere malen weten het gedrag van Van Gaal zat te zijn.

PSV

Ajax kan bij eventueel verlies van PSV de achterstand op de landskampioen terugbrengen tot vijf punten. De Amsterdammers wachten zelf ook een zware klus. Rivaal Feyenoord is zondag te gast in de Arena. Feyenoord heeft zes punten minder dan Ajax. Het elftal van coach Erwin Koeman verloor de thuiswedstrijd van Ajax kansloos met 4-0.

De 23e speelronde in de eredivisie kent nog meer interessante duels. Vrijdagavond spelen FC Groningen en SC Heerenveen de noordelijke derby. Groningen moet winnen om aansluiting te behouden met de grote middenmoot. Heerenveen kan zich geen puntenverlies veroorloven met het oog op een plaats bij de eerste vijf op de ranglijst.

Gelderland

Vitesse en NEC strijden om 'het kampioenschap van Gelderland'. Vitesse heeft wat recht te zetten na het verlies in het uitduel met 1-0. De tegentreffer viel ver in blessuretijd. Youssef El-Akchaoui benutte een strafschop. Beide clubs hebben nu dertig punten.

De overige wedstrijden van het weekeinde zijn: NAC Breda - RKC Waalwijk, Heracles Almelo - Willem II, Excelsior - FC Twente, ADO Den Haag - FC Utrecht en Sparta - Roda JC.