LEAFIELD - Super Aguri is niet van plan om Giedo Van der Garde zonder slag of stoot naar Spyker F1 te laten vertrekken. Het Japanse team claimt dat de Nederlander nog onder contract ligt en wil dat Van der Garde dat respecteert.

"De bevestiging van Giedo als testrijder bij Spyker kwam als een grote verrassing voor ons. Hij heeft namelijk nog een geldig contract met Super Aguri lopen", klinkt het vol verontwaardiging bij het Japanse team.

Van der Garde werd donderdag heel plots voorgesteld als één van de vier testrijders bij Spyker F1. Super Aguri wil de jonge Nederlander echter niet zomaar laten gaan. Het Japanse team dreigt ermee naar de speciale F1-contractencommissie van de FIA te stappen. Van der Garde beweert intussen dat het contract met de Japanners "op correcte wijze" werd ontbonden.

Ruzie

De zaak "Van der Garde" komt de verhouding tussen Spyker en Super Aguri alvast niet te goede. Beide teams hadden al ruzie over het nieuwe chassis van het Japanse team. Super Aguri wil in 2007 immers een aangepaste versie van de Honda uit 2006 gebruiken en dat is volgens Spyker in strijd met het technisch reglement. Ook hier zal de internationale automobielfederatie FIA de knoop moeten doorhakken.

Superlicentie

De overstap van Super Aguri naar Spyker heeft voorlopig ook een nadeel voor Van der Garde. De Nederlander beschikt nog niet over een superlicentie omdat hij nog geen 300 kilometer in een F1-wagen aflegde. Zijn eerste twee testdagen voor Super Aguri vielen namelijk letterlijk in het water en een derde testdag op donderdag kon hij wel vergeten na het nieuws van zijn overstap naar Spyker.

Van der Garde zal nu bij zijn nieuwe team de nodige kilometers moeten rijden, maar zolang de zaak met Super Aguri niet is uitgeklaard zal de Nederlander niet aan de slag kunnen in een F1-wagen. Het is immers onwaarschijnlijk dat Spyker twee testdagen zal geven aan een rijder die mogelijk toch niet voor hen mag rijden.