AMSTERDAM - Herbert Dercksen heeft besloten zijn zeilloopbaan te beëindigen. De 33-jarige specialist in de catamaran vormde de afgelopen jaren in de olympische Tornado-klasse een duo met Mitch Booth. De twee eindigden als vijfde bij de Spelen van 2004 in Athene.

Dercksen en Booth maakten vorig jaar een einde aan hun samenwerking. Met hun nieuwe partners namen beiden in december deel aan de wereldtitelstrijd, maar dat leverde een teleurstellend resultaat op. Dercksen heeft daarom nu besloten te stoppen.

"Het valt me zwaar, maar er is maar een oplossing, en dat is stoppen. Als ik naar de Olympische Spelen ga moet ik de kans hebben om te kunnen winnen en dat lukt niet meer. De tijd dringt, de Spelen zijn al over 19 maanden."

Dercksen debuteerde in 1996 met Ron van Teylingen op de Olympische Spelen. Hij werd toen achtste. Hij won in totaal vijf nationale titels, drie wereldtitels en een Europese titel. Dercksen blijft in de internationale Formule 18 klasse nog wel wedstrijden zeilen, maar niet meer op het hoogste niveau. Daarnaast gaat hij tijd in zijn eigen bedrijf steken.