AMSTERDAM - Marco van Basten is "op dit moment" niet in beeld om bij Ajax op het technische vlak een vooraanstaand rol te gaan vertolken. Dat zei donderdag technisch directeur Leo Beenhakker, in een reactie op het ontslag van coach Adriaanse.

De laatste dagen werd de oud-international genoemd als technisch adviseur van de club. "Ik heb me kostelijk vermaakt met dit praatje", zei Beenhakker. "Hij speelt echter absoluut geen rol." Voor wat het waard is, voegde hij er aan toe. "In het voetbal kan morgen alles anders zijn."

Beenhakker gaf aan dat Ajax op zoek is naar een structurele oplossing. Dat betekent, in eerste instantie, geen tussenpaus uit eigen kring. De structurele oplossing wordt, volgens Beenhakker, 'extern' gezocht.

Conclusies

Na wat vraag-en-antwoord-spelletjes konden de volgende conclusies worden getrokken. Waarschijnlijk zijn er twee kandidaten. Beenhakker gaf toe dat ze op dit moment actief zijn bij een club. Een "Ajax-verleden", zo voegde hij er aan toe, strekt tot aanbeveling.

Twee namen vielen in de wandelgangen, afgaande op de samengestelde profielschets. Frank Rijkaard en Ronald Koeman. Naar verluidt wil Rijkaard zeker het seizoen bij Sparta afmaken.

Alles is vooralsnog speculatief. Zo kan niet worden ontkend dat ook Van Gaal een Ajax-verleden heeft. Van Eijden: "Ik weet niet wat hij gaat doen. Verder doe ik er geen uitspraak over." Hetgeen ook geldt voor Neeskens (NEC) en Van 't Schip (FC Twente).

Diploma

Recentelijk deed Adriaanse uitspraken over Van Basten, een van 's wereld beste voetballers ooit. Beenhakker zei dat dit had meegespeeld in de besluitvorming. "Ze zijn hem niet in dank afgenomen." Adriaanse zei Van Basten niet in zijn staf te willen hebben. Grofweg kwam het er op neer de legendarische speler eerst maar eens zijn diploma's moest halen.

Beenhakker sprak van meerdere momenten van bezinning over de positie van de coach. "De uitschakeling tegen Celtic in de Champions League was er één, het verlies tegen Kopenhagen in de UEFA-beker ook. Afgedroogd worden tegen Heerenveen en PSV heeft ook tot discussie gevoerd."

Hij noemde dat alles 'volstrekt normaal' in het voetbal. "Als trainer weet je dat dit er bij hoort. Hoe triest dit alles op het menselijke vlak ook is. Maar Michels heeft het jaren geleden al gezegd: Alles is bij de prijs ingegrepen."