AMSTERDAM - Ajax heeft donderdagochtend besloten coach Co Adriaanse te ontslaan. Niet eerder. Dat zei algemeen directeur Arie van Eijden, in een eerste reactie op het vertrek van de trainer.

"We hebben de afgelopen nacht en ochtend druk vergaderd", zei Van Eijden. "Met de directie en de raad. We zijn tot het besluit gekomen dat het beter is met onmiddellijke ingang een eind aan de verbintenis met Adriaanse te maken."

Adriaanse, zo zei Van Eijden, was het er niet mee eens. "Desondanks heeft hij professioneel op ons besluit gereageerd." Op de reden van het vertrek wilde niemand ingaan. "Dat is een huisregel bij ons", zei Van Eijden. "Op een gegeven moment kwamen we tot de conclusie dat het niet verder kon."

Opvolging

Over de opvolging van Adriaanse deed Ajax nog geen mededelingen. "We hopen op korte termijn in de vacature te voorzien", zei Leo Beenhakker, de technisch directeur.

Beenhakker gaf aan dat Ajax op zoek is naar een structurele oplossing. Dat betekent iemand voor de langere termijn, niet alleen voor de rest van het lopende seizoen. "Daarbij zijn we echter van een aantal factoren afhankelijk", sprak hij. "Wat willen wij, wat wil degene die wij op het oog hebben en is die persoon op korte termijn beschikbaar."

Hij voegde er aan toe dat een structurele oplossing 'extern' ligt. Dat houdt in dat er iemand van buiten komt. De tussenfase zou mogelijkerwijs intern worden ingevuld.

Staf

Met de overige leden van de staf van Adriaanse, Leo van Veen en Peter Boeve, is nog niet gesproken. "Dat gaan we zeer binnenkort doen", zei Beenhakker.

Gefilosofeerd met kandidaten voor de opvolging is er nog niet, verklaarde Beenhakker. Van Eijden: "Als beursgenoteerde onderneming kunnen we dat niet doen. Pas met ingang van de afgelopen ochtend zijn we op zoek." Beenhakker stelde nadrukkelijk zelf geen kandidaat te zijn voor een rol bij het eerste elftal.

Van Eijden gaf wel toe dat er in het verleden "meerdere momenten" van discussie rond de positie van de hoofdtrainer te zijn geweest. "Misschien heb ik op informele wijze daar al eens iets te veel over gezegd. In het voetbal ligt alles gevoelig. Daarom geven we nu inhoudelijk geen verder commentaar op de zaak."

/SPORTLot Adriaanse was al lang bezegeld