GHADAMES - De familie De Rooy heeft in het zand van Tunesië de eerste serieuze klap uitgedeeld in de Dakar Rally. Zoon Gerard en vader Jan reden in de zesde etappe de concurrentie op grote achterstand. Voor het Brabantse duo is "de vakantie in de zandbak" nu pas echt begonnen.

Gerard de Rooy had met zijn DAF voor de 228 kilometer van El Borma naar Ghadames 2.34.40 nodig en boekte zijn tweede ritzege. Zijn vader volgde hem op 1 minuut en 40 seconden. Hij loste de Rus Vladimir Tsjagoein weer af als koploper.

Truck in het zand

Tsjagoein was de dag ervoor op slecht terrein sneller, maar met zijn Kamaz-truck is hij in het zand in het nadeel. Hij kwam als vijfde binnen. In het klassement staat Tsjagoein nu derde, 7.08 minuten achter Jan en 33 seconden achter Gerard de Rooy.

Auto

De Fransman Stephane Peterhansel greep weer de macht in het autoklassement. Hij won in zijn Mitsubishi Pajero de etappe, voor Hiroshi Masuoka. De Japanner staat in de rangschikking tweede op 49 seconden van Peterhansel.

Pech

Voormalig winnaar Jean-Louis Schlesser moest opgeven met motorpech. De beste van 1999 en 2000 strandde na 68 kilometer. In het klassement stond hij achtste op achttien minuten van de koploper.

Richard Sainct zag zijn voorsprong bij de motoren slinken. Hij werd vijfde in de etappe, die de Zuid-Afrikaan Alfie Cox op zijn naam schreef. In het klassement heeft Sainct nog maar zeventien seconden voorsprong op de Spanjaard Roma en de Italiaan Meoni. Eric Verhoef kwam als 25e binnen op bijna twintig minuten. De Nederlander is nu negentiende in het klassement.

De deelnemers rijden woensdag Libië binnen, waar de komende dagen in totaal vijf etappes op het programma staan.