Heracles pakt punt tegen NEC, Twente wint

ALMELO - Heracles heeft in eigen huis een punt gepakt tegen NEC: 0-0. De ploeg uit Almelo mocht met die uitslag het meest tevreden zijn, want de beste kansen waren voor de bezoekers.

Vooral Brett Holman had enkele goede scoringskansen, maar de Australiër miste scherpte voor het doel.

Risico

Heracles moest het doen zonder de Braziliaanse topscorer Everton (zeven doelpunten). De spits was onvoldoende hersteld van een hamstringblessure en trainer Ruud Brood wenste geen risico te nemen met zijn belangrijkste aanvaller.

Everton werd vervangen door nieuwkomer Igor Gluscevic, gehuurd van Vitesse en het afgelopen halfjaar uitkomend voor het Chinese Shandong Luneng Taishan FC. De lange aanvaller werd echter zelden bereikt door zijn nieuwe ploeggenoten. Achterin was er een basisplaats voor Mark Looms, die de geschorste Remon de Vries verving.

Strijdwijze

Met opportunistisch spel ging Heracles op zoek naar de eerste thuiszege sinds 17 november 2006, toen NAC Breda met 2-0 werd verslagen. Maar die strijdwijze leverde voor rust niks op, waardoor doelman Gabor Babos zich ook maar zelden hoefde in te spannen.

NEC kreeg na twintig minuten via Holman een grote kans, maar hij schoot voorlangs. Bij de tweede paal was Beerens net te laat om de bal alsnog binnen te glijden. De Nijmegenaren konden verder ook maar weinig afdwingen, waardoor de 0-0 ruststand niet meer dan logisch was.

Kruising

In de tweede helft werd het spel niet veel beter, maar gebeurde er wel meer voor beide doelen. Zo waren Jonas Olsson, Holman en Peter Wisgerhof kort achter elkaar gevaarlijk namens de bezoekers en moest Babos gestrekt op een schot van Robbert Schilder.

De beste kans in de slotfase was voor Edgar Barreto, die met een vrije trap nog dicht bij de zege voor NEC was. De bal zeilde echter rakelings langs de kruising.

FC Twente

FC Twente heeft zaterdagavond een moeizame zege behaald op RKC Waalwijk. Pas vijf minuten voor tijd besliste Orlando Engelaar met een droge knal de wedstrijd in het voordeel van de Tukkers.

Toen het sterkere FC Twente na 13 minuten de leiding nam, leken de Tukkers op een eenvoudige overwinning af te gaan. RKC kon aanvallend geen moment imponeren. De 1-0 van Kennedy Bakircioglu, die vanaf twintig meter ongehinderd de openingstreffer kon inschieten, was gezien de krachtsverhoudingen dan ook volkomen terecht.

Strafschop

De gemakzucht sloeg evenwel toe bij FC Twente, al viel de 1-1 toch volkomen onverwacht. Een ogenschijnlijk onschuldig duel tussen Rob Wielaert en Tim Janssen werd door arbiter Dick van Egmond uitgelegd als een strafschop.

Ricky van den Berg liet zich dat buitenkansje niet ontnemen. Met een fraaie stift deponeerde hij de gelijkmaker achter doelman Sander Boschker.

Feller

Beide ploegen beten na rust feller van zich af. Vooral RKC speelde in die fase wat agressiever, met een goede kans voor Benjamin De Ceulaer als gevolg. De Belg, die zijn rentree maakte bij de Waalwijkers, schoot echter in het zijnet. Voor FC Twente kreeg Orlando Engelaar nog enkele mogelijkheden, maar beide pogingen gingen naast.

Met Ismail Aissati in de slotfase voor de tegenvallende Sharbel Touma trachtte FC Twente de zege te forceren. Blaise N'Kufo mikte voor open doel nog naast, voordat Orlando Engelaar met een machtige uithaal alsnog voor de Twentse zege zorgde: 1-2.

Tip de redactie