PSV zet route naar titel voort

EINDHOVEN - Volgens de spelregels had scheidsrechter Roelof Luinge gelijk toen hij in de veertiende minuut Calvin Jong-A-Pin naar de tribune stuurde in het duel PSV-Heerenveen.

De jonge Friese linksback trok de doorgebroken Jefferson Farfan omver en kon direct gaan douchen. De forse straf had echter vergaande gevolgen: met tien tegen elf waren de Brabanders oppermachtig: 3-1.

Gat

PSV kwam de vroege rode kaart wel goed uit. De ploeg sloot de eerste competitiehelft af met een voorsprong van liefst elf punten op nummer twee Ajax en wil dat gat het liefst zo groot mogelijk houden.

Koeman was voorafgaand aan het duel nog wat bibberig over de hervatting van de eredivisie. Hij was benieuwd hoe zijn elftal de korte winterstop zou hebben verteerd.

Gedreven

Echte conclusies kon de oefenmeester na het duel met de Friezen nog niet trekken, daarvoor speelde zijn elftal te lang tegen tien man. PSV maakte echter een gedreven indruk. De ploeg wekte geenszins de indruk verzadigd te zijn door de successen in de eerste seizoenshelft.

Het duel begon met een indrukwekkend eerbetoon aan doelman Gomes. De Eindhovense aanhang had voor de gelegenheid een heel stadionvak versierd met kleuren van de Braziliaanse vlag. Bovendien hing er een enorm spandoek met daarop een lovende tekst over de keeper.

Gomes dankte het aanwezige publiek met tranen in de ogen. Hij was zichtbaar aangedaan door de steunbetuiging.

Simons

Daarna volgden de gebeurtenissen elkaar voor de pauze in hoog tempo op. Heerenveen verloor Jong-A-Pin met een rode kaart en zag Timmy Simons vervolgens uit de toegekende strafschop scoren.

PSV liep nog voor de pauze uit naar een comfortabele voorsprong van 3-1. Arouna Koné schoot hard in de kruising; Jefferson Farfan benutte de tweede strafschop die Luinge toekende feilloos: 3-1.

Alves

Het fenomeen Afonso Alves leek nog even voor een Fries stuntje te zorgen. De Braziliaan - voor de winterstop al goed voor achttien treffers - bracht zijn club in de 21e minuut op gelijke hoogte. Na een prachtige combinatie met Lasse Nilsson verschalkte hij Gomes.

Het doelpunt bleek uiteindelijk slechts van statistische importantie; PSV is net iets te ervaren om in de war te raken van een tegentreffer.

De komende weken kan PSV al een belangrijke stap zetten in de richting van het kampioenschap. Op 4 februari treft het elftal van trainer Ronald Koeman AZ, de huidige nummer drie van de eredivisie.

Spits

Tegen die tijd kan de coach waarschijnlijk een beroep doen op nieuwelingen Alcides en Xiang Sun, die de afgelopen weken werden aangetrokken. Met die twee verdedigers heeft Koeman wat meer keuzemogelijkheden, al had hij liever een spits aan zijn selectie toegevoegd.

De kans dat er nog een aanvaller naar Eindhoven komt is echter nihil. De kandidaten die PSV op het oog had, waren óf te duur of om andere redenen niet haalbaar.

Na de pauze werd wel duidelijk waarom Koeman zo graag een spits erbij had gewild. Hij wisselde Patrick Kluivert en liet vervolgens middenvelder Edison Mendez doorschuiven naar de rechtsbuitenplaats.

Ook zijn vervanger Jason Culina is geen echte buitenspeler. PSV kreeg nog wel enkele kansjes om de score op te voeren, maar nam genoegen met zege van 3-1. Farfan had nog de beste kans op een treffer. Een vrije trap van zijn voet vond echter de paal als eindbestemming.

NUwerk

Tip de redactie