Oranje sluit af met gelijkspel

QUILMES - De Nederlandse hockeysters hebben zaterdag de groepsfase bij de Champions Trophy in Argentinië afgesloten met een gelijkspel. Oranje nam in de vijfde wedstrijd tegen Duitsland genoegen met 1-1.

Voor de ploeg van bondscoach Marc Lammers scoorde nieuwkomer Michelle van der Pols.

Nederland had de eerste vier duels in Quilmes gewonnen en was al zeker van een plaats in de finale. De tegenstander zondag in de eindstrijd is nog niet bekend.

Ritme

Hoewel Oranje al lang en breed zeker was van de finale nam coach Lammers de afsluitende groepswedstrijd toch serieus. De Brabander verlangde van zijn vertrouwelingen een goede inzet en concentratie om het gevaar van blessures zo klein mogelijk te houden en om in het juiste ritme te blijven.

Spits Kim Lammers, die al vier keer doel trof in Quilmes, kreeg opnieuw rust. De topscorer van Laren ondervindt last van een oude voetblessure. Mogelijk kan ze zondag in de eindstrijd wel weer meedoen.

Kim Lammers zal zich bij terugkeer in Nederland melden voor nader onderzoek in het ziekenhuis om na te gaan welke remedie voor haar het beste is.

Recordhouder

Voor Minke Smabers (27) was het duel met Duitsland redelijk speciaal. De centrale middenvelder van Laren kwam voor de 234e keer uit voor Oranje. Daarmee evenaarde ze het Nederlandse interlandrecord van Mijntje Donners, die na het olympisch zilver in Athene (2004) afscheid nam.

Smabers wordt zondag in de finale de nieuwe recordhouder en is van plan om zeker tot Peking 2008 door te gaan.

Koelbloedig

Duitsland, dat nog een minieme kans had op de finale, bleek in de eerste helft goed opgewassen tegen Nederland. De olympisch kampioen kreeg een paar goede mogelijkheden, maar was in de afronding niet koelbloedig genoeg. Oranje kwam in de 31e minuut op voorsprong. Debutante Michelle van der Pols scoorde met een stuiterend schot, 1-0.

Na de rust kreeg Nederland de meeste en de beste kansen. De ploeg van Marc Lammers kwam evenwel niet meer tot scoren. Duitsland profiteerde in de 66e minuut van de slordige afwerking bij Oranje.

Nadine Ernsting-Krienke behoedde haar ploeg voor een nederlaag (1-1), maar kon daarmee uitschakeling voor de finale niet voorkomen.

Tip de redactie