Vroegtijdig afscheid voor Hewitt

MELBOURNE - Het Australische publiek heeft zaterdag vroegtijdig afscheid moeten nemen van zijn lieveling Lleyton Hewitt. De vechtjas uit Adelaide was in de derde ronde van 'zijn' grandslamtoernooi niet opgewassen tegen de Chileen Fernando Gonzalez. De Zuid-Amerikaan maakte met 6-2 6-2 5-7 6-4 een einde aan de aspiraties van de verliezend finalist van 2005.

Hewitt kwam vorig jaar niet verder dan de tweede ronde en was uit op revanche voor het chauvinistische thuispubliek. In de aanloop naar het toernooi kreeg hij echter te maken met fysieke problemen en speelde slechts twee potjes bij het toernooi in Adelaide. In Melbourne bleef hij in zijn eerste partijen nog wel overeind, maar Gonzalez was zaterdag te sterk. De Chileen deklasseerde Hewitt in de eerste twee sets.

Opleving

Opgezweept door de toeschouwers op de tribunes leek Hewitt in het derde bedrijf de partij te keren. Maar zijn opleving was maar van korte duur. Gonzalez trok de winst in de vierde set naar zich toe.

Hij treft nu de Amerikaan James Blake voor een plaats in de kwartfinales. "Het teleurstellend hier te moeten verliezen", baalde Hewitt. "Als ik er een vijfde set uit had kunnen slepen had ik zeker nog een kans gehad. Mijn voorbereiding is toch niet goed genoeg geweest. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik hier straks toch nog iets positiefs kan uithalen."

Nadal

Rafael Nadal lijkt juist steeds beter in vorm te komen. De Spanjaard had het eerder deze week zwaar tegen de Duiter Kohlschreiber, maar sloeg zich zaterdag eenvoudig met drie keer 6-2 langs de Zwitser Stanislas Wawrinka. Er wacht Nadal maandag een interessante ontmoeting met de Schot Andy Murray, die zich in drie sets van de Argentijn Juan Ignacio Chela ontdeed.

Ook Chela's landgenoot David Nalbandian was dicht bij een uitschakeling, maar hij overleefde tegen de Fransman Sebastien Grosjean drie wedstrijdpunten en zegevierde met 5-7 4-6 7-6 6-4 6-1. "Ik win liever in drie sets, maar dat lukt nu eenmaal niet altijd", zei de Zuid-Amerikaan na de partij van 2,5 uur.

Sjarapova

De toppers bij de vrouwen lieten zaterdag zien dat ze klaar zijn voor de tweede week van de Australian Open. Maria Sjarapova, Kim Clijsters en Martina Hingis kwalificeerden zich moeiteloos voor de vierde ronde.

Al bekende Sjarapova na afloop dat ze het tegen de Italiaanse Tathiana Garbin moeilijker had gehad dan de uitslag van 6-3 6-1 doet vermoeden. "Ik ben nog ver weg van mijn topniveau", stelde de als eerste geplaatste Russin. "Ik hoop dat ik mij kan verbeteren en iedere wedstrijd beter zal worden." Sjarapova treft in haar volgende partij landgenote Vera Zvonareva, die de Servische Ana Ivanovic uitschakelde.

Clijsters

Kim Clijsters bekende na haar eenvoudige winst (6-3 6-3) op de Oekraïnse Alona Bonadrenko dat ze in Melbourne nog geen echte tegenstand heeft gehad. "Maar ik klaag er niet over. Als je naar een grandslam komt, is het altijd prettig als je energie kunt besparen."

Martina Hingis had net iets meer dan een uur nodig om zich met 6-2 6-1 van de Japanse Aiko Nakamura te ontdoen. Na haar opvallende rentree van vorig jaar, die pas eindigde in de kwartfinales, was de Zwitserse vooral tevreden dat ze opnieuw de eerste week had overleefd. "Het geeft altijd een goed gevoel om die eerste week door te komen. Daar ben je hier tenslotte voor."

De Zwitserse Patty Schnyder maakte een einde aan het sterke optreden van de Australische Alicia Molik. Ook bij de vrouwen moet het Australische publiek het nu zonder plaatselijke favoriet doen.

Tip de redactie