Wüst tweede achter Friesinger, Timmer trekt zich terug

HAMAR - Ireen Wüst staat bij de wereldtitelstrijd schaatsen voor sprinters na de eerste dag op de tweede plaats. De Brabantse moet alleen de Duitse Anni Friesinger voor zich dulden.

Wüst werd zaterdag in Hamar tweede op de kilometer, 1.15,29. Alleen Friesinger was sneller, 1.15,12, een baanrecord.

Margot Boer werd achtste en staat in het voorlopig klassement zevende. Annette Gerritsen eindigde als negende op de kilometer en staat nu elfde. Jenny Wolf, die eerder op de dag de 500 meter won, kwam ten val.

De Duitse gold als één van de favorieten voor de titel.

Timmer

Marianne Timmer heeft zich teruggetrokken. De olympisch kampioene is onvoldoende fit om op het toernooi een rol van betekenis te spelen. Na twee afstanden stond ze vijftiende.

"Haar lichaam wil niet", verklaarde coach Jac Orie van DSB het besluit. "Dan houdt het op. Ze is gewoon te moe. Sinds de trip naar Azië is Marianne niet meer fit geweest. We hebben alles geprobeerd, maar er was onvoldoende tijd. We hadden desondanks gehoopt dat het hier goed zou uitpakken. Je weet maar nooit. Helaas zat dat er niet in."

Frustrerend

Timmer noemde de fysieke tegenslagen van de laatste maanden heel frustrerend. "Dit is toch het toernooi waar het allemaal om gaat. Vorige week al had ik grote twijfels of het wel verstandig was te starten. De laatste dagen ging het echter steeds beter. Maar uiteindelijk bleek ik niet fit genoeg om de strijd aan te gaan."

Ziek

Na de wereldbekerwedstrijden in Harbin en Nagano was de oud-wereldkampioene een kleine twee weken ziek. Rond het nationaal kampioenschap in Groningen speelde bij haar een stevige verkoudheid op.

"Misschien was het tegen beter weten in dat ik hier toch van start ben gegaan", zei ze. "De gezondheid is gewoon onvoldoende. Toch blijf je hopen. Maar op deze manier heeft het geen zin meer."

Tip de redactie