AZ wint moeizaam van ADO (video)

DEN HAAG - AZ is het nieuwe jaar vrij moeizaam begonnen. De Alkmaarders wonnen de uitwedstrijd tegen het laaggeklasseerde ADO Den Haag vrijdag met 3-1. David Mendes da Silva (strafschop), Danny Koevermans en Maarten Martens scoorden voor AZ. Het tegendoelpunt kwam van Aleksandar Rankovic, die in de slotfase een rode kaart kreeg.

Bekijk video

Door de zege staat AZ in ieder geval tijdelijk op de tweede plaats met negen punten achterstand op PSV en twee punten voorsprong op Ajax. Beide clubs komen dit weekeinde nog in actie tegen respectievelijk SC Heerenveen en FC Utrecht.

AZ kon de overwinning goed gebruiken. Het elftal van trainer Louis van Gaal kende kort voor de winterstop een zeer slechte periode. Van de laatste vijf competitieduels won AZ er slechts één.

Vormcrisis

Het resultaat buiten beschouwing gelaten, verraadde het duel tegen ADO dat AZ de vormcrisis nog steeds niet te boven is. Zowel in de eerste als tweede helft kende de uitploeg slechte fases met slordig voetbal.

Van Gaal kon in het Zuiderpark niet beschikken over aanvaller Moussa Dembélé. De Belgische international was bijna de hele week ziek geweest en trainde vrijdag pas voor het eerst mee. Verder was alleen de langdurig uitgeschakelde doelman Joey Didulica afwezig bij AZ.

Tweede keeper Khalid Sinouh, die voor de winterstop ook lange tijd aan de kant stond, was wel weer fit. Hij startte door de afwezigheid van Didulica en de naar de Verenigde Staten vertrokken Ronald Waterreus direct in de basis.

Enkeloperatie

Stijn Schaars begon op de bank. De middenvelder ondergaat komende week een enkeloperatie en kan daarna voorlopig niet meer in actie komen. AZ wil voor het verstrijken van de transferdeadline, eind januari, nog zowel een doelman als een linkermiddenvelder aantrekken.

Naast Schaars begon ook Barry Opdam opvallend genoeg als reserve. De verdediger is de eerstvolgende wedstrijd in de UEFA-beker tegen Fenerbahce geschorst. Van Gaal gaf mede daardoor tegen ADO de voorkeur aan een defensief centrum met Gijs Luirink en Kew Jaliens.

Zij zullen tegen de Turkse club vermoedelijk ook samen moeten spelen, omdat Mendes da Silva eveneens geschorst is. Van Gaal wil Luirink en Jaliens aan elkaar laten wennen. Een andere reden waarom Van Gaal zijn verdediging aanpaste, had te maken met de vele doelpunten die AZ kort voor de winterstop tegen kreeg. De trainer wilde meer defensieve zekerheden inbouwen.

Nauwelijks getest

Tegen ADO werd het nieuwe centrum nauwelijks getest. Ook AZ liet in aanvallend opzicht weinig zien voor rust. Dankzij een door scheidsrechter Kevin Blom toegekende strafschop gingen de Noord-Hollanders toch rusten met een voorsprong. Mendes da Silva scoorde: 0-1.

Ruim tien minuten na rust leek Koevermans op aangeven van Maarten Martens het duel te beslissen: 0-2. De tegentreffer van Rankovic bracht het jonge elftal van Van Gaal het laatste kwartier toch nog enigszins aan het wankelen, maar de gelijkmaker bleef uit.

Maarten Martens maakte zelfs de 1-3, op sublieme wijze. De talentvolle Belg kreeg de bal aangespeeld door De Cler, nam aan met rechts en vuurde met zijn linkerbeen de bal in de kruising.

Bodycheck

Rankovic kreeg in de voorlaatste minuut nog een rode kaart. De doelpuntenmaker maakte op hardhandige wijze bezwaar tegen een niet gegeven strafschop. De energieke middenvelder wachtte de scheidsrechter op met een bodycheck en kon direct inrukken.

Nieuwe zakelijkheid

Louis van Gaal prees de manier waarop zijn ploeg de uitwedstrijd van ADO Den Haag won. "Dit was een voorbeeld van de nieuwe zakelijkheid van AZ. De voorbije weken hebben we het accent op de verdediging gelegd, omdat we voor de winterstop veel doelpunten tegenkregen. Het heeft gewerkt. We hebben weinig kansen weggegeven."

Van Gaal was verder ook tevreden over de trefzekerheid van zijn spelers. "Van de vier kansen hebben we er drie benut. Minpunt was dat we ADO terug lieten komen in de wedstrijd. In die fase waren we onzorgvuldig in balbezit."

Trainer Lex Schoenmaker van ADO noemde de overwinning van AZ verdiend. Wel vond hij dat scheidsrechter Kevin Blom een negatieve rol opeiste. "De strafschop van AZ was dubieus, terwijl wij zelf wel een penalty verdienden."

Tip de redactie