NYON - De beroepscommissie van de Europese voetbalunie (UEFA) heeft Feyenoord voor de rest van het seizoen geschorst in het UEFA-bekertoernooi. De Rotterdamse club is gestraft voor de hevige supportersrellen op 30 november in Nancy. Feyenoord dient ook een boete van 60.000 euro te betalen.

De aanklager had in hoger beroep een dubbele schorsing voor Feyenoord geëist: directe uitsluiting dit seizoen in het UEFA-bekertoernooi en een schorsing voor het eerstvolgende seizoen dat de Rotterdammers zich plaatsen voor Europees voetbal, met een looptijd van vijf.

Voorwaardelijke straf

De tuchtcommissie van de UEFA legde begin december Feyenoord een voorwaardelijke straf op van twee thuisduels zonder thuispubliek, met een proeftijd van drie jaar, en een geldboete van ruim 125.000 euro. Ook diende Feyenoord de schade in het stadion van Nancy te vergoeden. De aanklager van de UEFA ging daarmee niet akkoord en tekende beroep aan tegen het (milde) vonnis.

Hij had tijdens de eerste behandeling bij de tuchtcommissie van de UEFA gevraagd om een uitsluiting van Feyenoord voor het eerstvolgende seizoen in Europa en een aftrek van drie punten in groep E van het UEFA-bekertoernooi. In dat geval was de Rotterdamse club dit seizoen (ook) uitgeschakeld geweest op het Europese platform.

Tottenham Hotspur

Feyenoord mist door de schorsing de twee wedstrijden komende maand in de derde ronde tegen Tottenham Hotspur. De kaartverkoop voor de thuiswedstrijd was al begonnen. Volgens een woordvoerder van Feyenoord loopt de club door de onmiddellijke uitsluiting een bedrag tussen 1 en 2 miljoen euro aan inkomsten mis.

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Feyenoord, donderdag in De Kuip, liet huisjurist Joris van Benthem weten dat de Rotterdamse club waarschijnlijk in beroep zou gaan als de straf van de beroepscommissie hoger zou uitvallen dan het vonnis van de tuchtcommissie.

Commercieel directeur Chris Woerts wilde dat vrijdagmiddag kort na de uitspraak in Nyon nog niet bevestigen. "We moeten eerst de argumentatie van de beroepscommissie afwachten'', liet hij weten.

"Daarna nemen we een beslissing of we naar het Sporttribunaal in Lausanne stappen. Het is heel jammer dat de beroepscommissie een ander oordeel heeft dan de tuchtcommissie. We dachten dat we een sterke zaak hadden. Dat denken we nog steeds.''

Diep teleurgesteld

Trainer Erwin Koeman reageerde diep teleurgesteld op de directe schorsing van Feyenoord in het UEFA-bekertoernooi wegens de supportersrellen in Nancy. Daardoor loopt de Rotterdamse ploeg de aantrekkelijke en lucratieve wedstrijden tegen Tottenham Hotspur in de derde ronde mis.

"Zwaar klote", liet de oud-international in het NOS Sportjournaal onomwonden weten. "Dit is zeer pijnlijk voor de spelers en voor de club. Iedereen keek uit naar de twee duels met de Spurs. Ik vind dit zeer negatief en heel teleurstellend."

Extreem zwaar

Koeman zei niets te begrijpen van het vonnis van de beroepscommissie. Hij gaf toe dat de uitspraak van de tuchtcommissie vorig jaar december vrij mild was (twee duels voorwaardelijk zonder publiek). "Maar deze nieuwe straf is extreem zwaar. Het ligt veel te ver uit elkaar. Ik ben bij Feyenoord niet snel ergens ondersteboven van, maar hier snap ik werkelijk helemaal niets van."

De verzwaarde straffen die de beroepscommissie van de UEFA vrijdag tegen Feyenoord uitsprak, zijn hard in Rotterdam en omstreken aangekomen. "Dit is in alle opzichten een zware klap voor onze club en voor iedereen die Feyenoord een warm hart toedraagt'', bekende financieel directeur Onno Jacobs.

"Deze straf heeft enorme implicaties voor onze club'', vervolgde hij. "Zowel op financieel als sportief vlak loopt Feyenoord heel veel schade op. We lopen recettes mis, tv-gelden, eventuele premies en ga zo maar door. Onze echte supporters zijn de dupe geworden van een stel mensen waar Feyenoord niets mee te maken wil hebben.''

Jacobs en huisjurist Joris van Benthem vertegenwoordigden Feyenoord vrijdag tijdens de mondelinge behandeling van de beroepszaak in Nyon. Het duo miste het eerste vliegtuig vrijdagochtend naar Zwitserland, waardoor de behandeling pas in de middag plaatsvond in plaats van in de ochtend.

Aanrekenen

Volgens Jacobs kwam de beroepscommissie van de UEFA tot de conclusie dat de incidenten in Nancy, waar Nederlandse hooligans tekeer gingen in de binnenstad en in het stadion, de club Feyenoord wel degelijk waren aan te rekenen.

"We hebben nogmaals uiteen gezet hoe wij vooraf hadden gewaarschuwd voor de lieden die op eigen gelegenheid naar Nancy waren gereisd en zich daar misdragen hadden. Wij konden de verantwoordelijkheid voor die ons onbekende personen niet dragen. Nu worden wij gestraft voor het gedrag van een aantal asocialen, terwijl wij ze niet hadden uitgenodigd.''

CAS

Indien Feyenoord zich tot het CAS in Lausanne wendt, wordt het vonnis van de beroepscommissie van de UEFA niet automatisch opgeschort. De voorzitter van het hoogste arbitragehof in de mondiale sport moet daarover een afzonderlijke beslissing nemen.