BISCHOFSHOFEN - Geen onverwachte sensatie in de 51e editie van de Vierschansentoernee. Janne Ahonen won het evenement voor de tweede keer in zijn loopbaan. De Finse schansspringer, eerder de beste in 1999, had bij de vierde en laatste wedstrijd in Bischofshofen aan een vierde plaats voldoende om de Duitser Sven Hannawald te onttronen.

De verslagen titelverdediger wuifde vermoeid naar het publiek, de gelukkige winnaar schonk zijn eerste groet en lach aan zijn zoontje. 'Janne de Zwijger uit Lahti', die altijd in stilte de perfectie nastreeft, was op de vier schansen onbetwist de beste. Hij kreeg daarvoor een luxe auto ter waarde van 70.000 euro. "Geweldig", was zijn enige commentaar.

De man met het masker

Ahonen, de man met het masker, past eigenlijk helemaal niet in de glamourmilieu van het befaamde vierluik in Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck en Bischofshofen. De toeschouwers, maandag 35.000 in getal, willen de winnaar uitgebreid fêteren en verwachten dat het feestvarken uitbundig meedoet. Maar zo is de 25-jarige Fin niet. Hij schildert ter ontspanning en verder traint hij, concentreert zich en springt.

Hij zegt na afloop zo weinig mogelijk. Drie zinnen, hooguit, is bij een persconferentie zijn hele verhaal. De delegatieleiding verschuilt zich meestal achter het povere Engels van Ahonen. Anderen vermoeden een uitgekiende strategie. "Hoe minder hij zegt, des te interessanter wordt hij. Omdat hij niets en niemand in zijn buurt duldt, kan hij in alle rust werken", veronderstelt de Oostenrijker Martin Höllwarth.

Hannawald ook tevreden

Hannawald kon uiteindelijk volledig vrede mee hebben met de gang van zaken. Hoewel de kenners vonden dat de dagprijs hem was ontfutseld door een dubieus jurybesluit, had de Duitse sporter van het jaar 2002 alle reden voor blijdschap. "Ik ben mega-verrast en trots dat ik toch nog tweede ben geworden. Janne is de terechte nummer een. Hij was met afstand de stabielste springer", zei Hannawald.

De laatste dagzege was voor de Noor Björn Einar Romoeren. Met een totaal van 263,1 punten bleef hij Hannawald en de Oostenrijker Andreas Kofler voor, die beiden met 262,4 punten tweede werden. Ingemar Mayr, die zich in Bischofshofen met een afstand van 111 meter voor het eerst kwalificeerde bij de Toernee, kon maandag weinig indruk maken. Hem was slechts een sprong van de 120-meterschans gegund. De in Oostenrijk geboren Nederlander landde na 96,5 meter en werd 46e.