Motorcoureur Coma valt uit in Dakar Rally

TAMBACOUNDA - De Dakar Rally is plotseling de absolute leider in het klassement van de motoren kwijtgeraakt. De Spanjaard Marc Coma verdwaalde vrijdag aan het begin van de dertiende etappe en reed met zijn KTM op een boom. De winnaar van vorig jaar viel uit met hoofdletsel.

De 30-jarige Coma ging tot aan zijn val riant aan kop in het klassement van de woestijnrally. Hij had meer dan 52 minuten voorsprong op Cyril Despres. De Fransman profiteerde optimaal van het uitvallen van zijn rivaal. Hij won de etappe en nam de leiding over in de rangschikking.

Verkeer spoor

Het onheil trof Coma na 57 kilometer in de 458 kilometer lange etappe van Kayes in Mali naar Tambacounda in Senegal. De Spanjaard was van de ideale route afgeweken, volgde een verkeerd spoor en botste met de zware KTM op een boom. Coma ging in de rally vanaf dag vier aan de leiding. Hij won drie etappes.

Knuiman

De overgebleven Nederlandse motorrijders kwamen ongeschonden door het oerwoud. Henk Knuiman was de beste op plaats 22; hij staat tiende in het klassement.

Stacey

De zegeteller van trucker Hans Stacey in de Dakar Rally blijft vooralsnog staan op vijf. De Tsjech Ales Loprais hield de Brabander vrijdag af van een zesde etappewinst. Loprais stuurde zijn Tatra als snelste tussen de bomen door. Stacey (MAN) moest genoegen nemen met de tweede plaats, maar hij liep in tijd nauwelijks schade op.

In het klassement leidt de Brabander nog steeds met drie uur voorsprong op de Rus Mardejev. Wuf van Ginkel (Ginaf) eindigde als vierde in de etappe en behield de derde plaats in de rangschikking.

Sainz

Bij de auto's ging de Spanjaard Carlos Sainz (Volkswagen) aan de haal met de dagwinst. De Franse klassementsleider Stéphane Peterhansel zat in zijn Mitsubishi kort achter Sainz en liep in de stand iets uit op landgenoot Luc Alphand (Mitsubishi).

Tip de redactie