EL BORMA - Vrachtwagenchauffeur Jan de Rooy heeft zijn koppositie in de Dakar-rally in de vijfde etappe verspeeld. De Rooy eindigde in de eerste serieuze rit van de woestijnrace, over 285 kilometer van Tozeur naar El Borma in Tunesië, als vijfde achter de Tsjechische winnaar Karel Loprais.

De 59-jarige Brabander moest met zijn Daf-truck bijna tien minuten toegeven op de Tatra van Loprais, die bijna 3,5 uur over de etappe deed. In het klassement zakte De Rooy naar de derde plaats, .53 achter op de nieuwe leider Vladimir Tsjagoein uit Rusland. Zijn 22-jarige zoon Gerard de Rooy werd zesde in de etappe en zakte in de rangschikking van plaats twee naar zes.

Bij de auto-équipes kwam het klassement er ook anders uit te zien. De Japanner Hiroshi Masuoka greep de macht. In zijn Mitsubishi schreef hij de dagzege op zijn naam en stootte zijn Franse teamgenoot Stephane Peterhansel van de troon. Peterhansel staat in de rangschikking 55 seconden achter. De Japanner Kenjiro Shinozuka is derde op iets meer dan tien minuten.

Richard Sainct deed bij de motorcoureurs goede zaken. De Fransman stuurde zijn KTM door het mulle zand naar de overwinning en verstevigde zijn koppositie in het klassement. Sainct bleef in de rit de Italiaan Fabrizio Meoni (0.17) en de Spanjaard Juan Roma (3.17) voor, die hem ook in de algemene rangschikking direct volgen.

Verhoef

De Nederlandse troef Eric Verhoef verloor veel terrein. Hij ging in El Borma als twintigste over de finish, op 25.33 van Sainct. Verhoef zakte in het klassement naar de negentiende plaats.