Hockeysters met fraaie cijfers finalist Champions Trophy

QUILMES - Twaalf punten uit vier duels, met doelcijfers 10-1. Dat is de fraaie tussenbalans van de Nederlandse hockeysters bij de Champions Trophy in Quilmes. Ook de vierde groepswedstrijd, tegen Australië, liep donderdag goed af voor het verjongde Oranje (1-0). Daarmee verzekerde de wereldkampioen zich vroegtijdig van een finaleplaats.

"Ja, dat hebben we goed gedaan", concludeerde bondscoach Marc Lammers voldaan. "Het was echter niet zo'n leuke wedstrijd tegen Australië. We kregen weinig ruimte om aan te vallen, omdat zij met elf speelsters verdedigden. Maar goed, dat ga je krijgen als je alles wint. Dan gaan tegenstanders toch met een andere instelling het veld in. Daar kunnen we alleen maar van leren."

Nederland speelt zaterdag in de laatste groepswedstrijd nog tegen titelverdediger Duitsland, dat donderdag met 2-1 Spanje versloeg. Vrijdag is opnieuw een rustdag bij de Champions Trophy. De tegenstander van Oranje zondag in de eindstrijd is nog niet bekend.

Groeiproces

"We zitten midden in een groeiproces", legde Lammers uit. "Van elke wedstrijd moeten we beter worden. Daarom gaan we ook tegen Duitsland er vol in. Als je zo'n wedstrijd laat lopen, is de kans op blessures juist groter en raak je misschien het winnende ritme kwijt."

Nederland speelde tegen Australië zonder Kim Lammers, met vier treffers topscorer van Oranje in Quilmes. De spits van Laren had last van een oude voetblessure. Uit voorzorg bleef ze aan de kant.

Goderie

Maartje Goderie verving haar in het basisteam. "Kim krijgt ook tegen Duitsland rust. Hopelijk kan ze dan in de finale weer meedoen", blikte Marc Lammers vooruit.

Oranje was voor de rust de betere ploeg en dwong via Fatima Moreira de Melo de eerste kansen af. Het was nieuwkomer Eva de Goede (17) die halverwege de eerste helft de score opende, na goed voorbereidend werk van Moreira de Melo en Janneke Schopman. "Een schitterend doelpunt, prachtig uitgespeeld", genoot Lammers na.

Gevaarlijkste ploeg

Ook na de pauze had Nederland het beste van het spel. Australië kreeg evenwel ook mogelijkheden om te scoren. Rebecca Sanders liet in de 37e minuut de eerste strafcorner liggen. Daarna was Oranje weer de gevaarlijkste ploeg. Doelpogingen van de ijverige Moreira de Melo, Nienke Kremers en Janneke Schopman leverden echter geen treffer op.

Nederland maakte het zichzelf onnodig moeilijk door ook nog eens drie strafcorners onbenut te laten. Dankzij de ijzersterke defensie, die in vier duels pas één keer moest capituleren, bleef de onzorgvuldige afronding zonder negatieve gevolgen.

NUwerk

Tip de redactie