Aanklager wil Feyenoord dubbel schorsen

ROTTERDAM - De aanklager van de Europese voetbalunie (UEFA) wil Feyenoord dubbel schorsen voor de hevige supportersrellen eind november in Nancy.

Zijn eis tegen de Rotterdamse club in hoger beroep luidt onmiddellijke uitsluiting dit seizoen in het UEFA-bekertoernooi en een schorsing voor het eerstvolgende seizoen dat Feyenoord zich plaatst voor Europees voetbal, met een looptijd van vijf jaar. Dat bleek donderdagavond tijdens de verlate Nieuwjaarsreceptie in De Kuip.

De mondelinge zaak dient vrijdagochtend in het Zwitserse Nyon. In principe doet de beroepscommissie van de UEFA nog dezelfde dag uitspraak. Financieel directeur Onno Jacobs en huisjurist Joris van Benthem vertegenwoordigen Feyenoord in Nyon.

Tuchtcommissie

De tuchtcommissie van de UEFA legde begin december de Rotterdamse club een voorwaardelijke straf op van twee Europese wedstrijden zonder thuispubliek, met een proeftijd van drie jaar, en een geldboete van ruim 125.000 euro. Ook diende Feyenoord de schade in het stadion van Nancy te vergoeden.

De aanklager van de UEFA ging tegen het (milde) vonnis in beroep, hetgeen niet vaak voorkomt in Nyon. Hij had tegen Feyenoord naast een geldboete een jaar uitsluiting geëist en drie punten aftrek in groep E van het UEFA-bekertoernooi. In dat geval was Feyenoord meteen uitgeschakeld geweest voor de derde ronde.

Tottenham

De Rotterdamse ploeg speelt, mits de beroepscommissie het vrijdag goed vindt, komende maand tegen Tottenham Hotspur. De kaartverkoop voor de thuiswedstrijd is al begonnen. Indien Feyenoord dat duel als onderdeel van de nieuwe straf zonder publiek moet spelen, loopt het misschien wel 2 miljoen euro aan inkomsten mis.

Feyenoord is dan ook van plan om het Sporttribunaal in Lausanne (CAS), het hoogste rechtscollege in de mondiale sportwereld, in te schakelen indien de nieuwe straf van de beroepscommissie van de UEFA hoger uitvalt.

In principe worden de sancties dan enkele maanden opgeschort, al moet de voorzitter van het CAS daarover eerst nog wel een afzonderlijke beslissing nemen.

Nieuwjaarstoespraak

Feyenoord staat aan het begin van een nieuw tijdperk. Dat zei commercieel directeur Chris Woerts donderdagavond in De Kuip in een Nieuwjaarstoespraak, die hij met financieel directeur Onno Jacobs voor zijn rekening nam.

Woerts doelde met name op de eind vorig jaar opgestapte clubleider Jorien van den Herik, die in zijn regeerperiode van vijftien jaar bijna altijd het nieuwe jaar bij Feyenoord opende met verbaal vuurwerk. Woerts en Jacobs deden het met romantische videobeelden en met mooie, gloedvolle woorden vol symboliek en retoriek.

Supporters

"Vraag niet wat de club voor jou kan doen, maar wat jij voor de club kunt doen", sprak Jacobs tot de supporters, met een knipoog naar de legendarische woorden van de Amerikaanse president John F. Kennedy. Woerts haalde onder anderen clubicoon Wim Jansen aan. "Feyenoord zal altijd overwinnen en komen bovendrijven."

Van den Herik

Woerts zwaaide de afwezige Van den Herik veel lof toe. "Hij heeft de club op een cruciaal moment van de ondergang gered. Hij was de enige die in een woelige periode de knip trok en daarna de visie had om een club op te bouwen met perspectief. Zijn vertrek is te betreuren, maar was wel te verwachten gezien alle gebeurtenissen. Hij verdient een groots en waardig afscheid en we zullen er alles aan doen om hem dat afscheid te geven."

Met het nieuwe tijdperk bedoelden Woerts en Jacobs ook een cultuuromslag in De Kuip. "We moeten veranderen", benadrukte Jacobs. "Feyenoord wordt vaak, al dan niet terecht, afgeschilderd als een club die overal tegen is. Daar moeten we vanaf."

"We moeten eenheid en solidariteit uitstralen in alle geledingen. We moeten een club willen zijn waar je trots op bent om bij te horen, een club die bij iedereen respect afdwingt. Maar alleen als je zelf respectvol optreedt, word je ook met respect behandeld. Daar gaan wij naar streven."

Jacobs: "Een stabiele organisatie is de sleutel tot succes. Bedrijfsmatig draait de club naar tevredenheid, alleen ligt er nog geen berg geld te wachten om de selectie een kwaliteitsimpuls te kunnen geven. Er zijn plannen genoeg, maar de toekomst zal leren of we erin slagen om voldoende financiële middelen te generen waardoor we kunnen investeren."

Woerts sloot af met een groot compliment aan trainer Erwin Koeman. "We hebben respect en waardering voor de wijze waarop hij in een zeer bewogen en zwaar jaar het hoofd koel heeft gehouden. De gifbeker was diep en voor het gevoel kwam er geen einde aan. Erwin klaagt echter nooit, is positief en eigenlijk een echte Rotterdammer die roeit met de riemen die hij heeft. Hij geeft de jeugd een kans."

NUwerk

Tip de redactie