Trucker Stacey verstevigt koppositie

KAYES - De Nederlandse trucker Hans Stacey is weer een stap dichter bij de eindzege in de Dakar Rally. Stacey won donderdag de twaalfde etappe die voerde van Ayoen (Mauretanië) naar Kayes in Mali. Het was al weer zijn vijfde ritzege in de editie van 2007.

Bij de autos's won de Spanjaard Carlos Sainz, diens landgenoot Isidre Esteve was het snelst bij de motoren.

Stacey bereikte in zijn MAN-truck na 3 uur, 48 minuten en 3 seconden de finish, de eerste concurrenten volgden op zo'n 5 minuten. Hij heeft in het klassement een voorsprong van een kleine drie uur op de Rus Ilgizar Mardejev. De Dakar Rally eindigt zondag.

Zwaar

Stacey voelt de druk met de dag stijgen. "Het is zwaar, maar ik pas me aan", vertelde de trucker uit het Brabantse Best, eenmaal aangekomen in Mali. "We vertrokken vanochtend vanaf de zevende positie. Ik wilde niet aanvallen, maar ik heb toch besloten de koppositie in te nemen omdat we onder moeilijke omstandigheden moesten rijden. Ik wilde uit de problemen blijven."

Sainz

Bij de auto's was de dagzege voor de Spaanse Volkswagencoureur Carlos Sainz. Klassementsleider Stéphane Peterhansel (Mitsubishi) uit Frankrijk verloor 8 minuten maar bleef riant aan de leiding.

Isidre Esteve boekte op een KTM-motor zijn tweede dagzege. De Portugees Paulo Goncalves eindigde op 3 minuten als tweede en de Pool Jacek Czachor werd derde op vier minuten. Henk Knuiman finishte als beste Nederlander op de twaalfde plaats. De Spanjaard Marc Coma bleef leider in het algemeen klassement.

Verhoeven

Frans Verhoeven moest donderdag opgeven. De Brabander uit het fabrieksteam van KTM ontwrichtte zijn schouder door een valpartij, terwijl hij als leider in de rit op weg was naar Kayes. De organisatie van de woestijnrally zette Verhoeven meteen op de lijst van coureurs die uit de race zijn. Hij was bezig aan zijn derde Dakar en presteerde daarin boven verwachting. Verhoeven eindigde tot twee keer toe als vijfde in een etappe.

Tip de redactie