AMSTERDAM - Na Morten Olsen en Jan Wouters mocht Co Adriaanse vanaf juli 2000 proberen Ajax terug naar de top te brengen. Na een ongelijke strijd met het bestuur en de achterban van de Amsterdamse club is hij sinds donderdagochtend de derde trainer in drie jaar die vroegtijdig het veld moet ruimen. Eigenlijk stond het vertrek van Adriaanse begin dit seizoen al vast.

Tijdens een informele persborrel, een dag voor de uitwedstrijd bij Celtic, verhaalde algemeen directeur Arie van Eijden uitvoerig over de toekomstplannen van zijn club. Hij kon het maar moeilijk verkroppen dat het ooit zo dominante Ajax het eerste seizoen onder Adriaanse enigszins gelukkig met een derde plaats had afgesloten.

Ook was hij allerminst te spreken over de eerste ontmoeting in de derde ronde van de Champions League met Celtic. Een naïef aanvallend Ajax werd na een kansloze nederlaag (1-3) gespeeld. Na enkele alcoholische versnaperingen verklaarde Van Eijden dat de beslissing over Co Adriaanse eigenlijk al was gevallen.

Celtic en Feyenoord

Bij slechte resultaten in de komende duels bij Celtic en Feyenoord zou Ajax op zoek gaan naar een tussenpaus die tot de komst van Frank Rijkaard volgend jaar zomer als trainer van de Amsterdammers zou optreden. Adriaanse verraste met overwinningen bij Celtic en Feyenoord maar de beslissing over zijn aanblijven was al gevallen. Het wachten was op een slechte serie waarna het bestuur van Ajax het al geschetste scenario uit de kast kon halen.

Adriaanse had binnen Ajax te veel vijanden. Bij zijn komst mocht hij zijn eigen staf samenstellen. De geboren Amsterdammer vond in de persoon van Klaas Nunninga (technisch commissaris) en Kees Zwamborn (directeur opleidingen) medestanders. De komst van algemeen directeur Arie van Eijden en technisch directeur Leo Beenhakker hebben Adriaanse niet goed gedaan. Het duo heeft weinig gemeen met de donderdag ontslagen trainer en botste dan ook regelmatig met hem.

Publiek

Ook de Amsterdamse achterban zag weinig in de starre aanpak van Adriaanse. Van de F-side mocht de coach vorig seizoen al plaatsmaken nadat hij onder meer Rafael van der Vaart de voorkeur gaf boven Richard Witschge.

Achteraf bleek het een volkomen terechte beslissing van Adriaanse. Dom was echter de manier waarop hij naar buiten trad. Hij schoffeerde echte Ajacieden als Witschge en ook Winter.

Van Basten

Dom was ook de reactie van Adriaanse op de suggestie of Marco van Basten niet eens iets bij de club kon gaan doen. Gesterkt door een serie sterke wedstrijden van Ajax dreef Adriaanse in het openbaar de spot met de oud-spits. Opvallend is dat de Amsterdammers daarna niet meer tot een fatsoenlijke wedstrijd kwamen, met de nederlaag van zondag tegen PSV als dieptepunt.

Ajax gaat op zoek naar een tussenpaus (waarschijnlijk Blind). Algemeen directeur Van Eijden zal achter de schermen proberen zijn vriend Frank Rijkaard vast te leggen. De oud-bondscoach en huidige trainer van Sparta heeft al gezegd dat hij voorlopig niet beschikbaar is.

Het is te hopen voor het bestuur van Ajax dat de nieuwe coach de club wel aan de gang krijgt. Drie ontslagen trainers (Olsen, Wouters en Adriaanse) is een slecht gemiddelde voor een vereniging die in alle opzichten met de beste mee wil.