Verwachte nederlaag handballers tegen Montenegro

BIJELO POLJE - De Nederlandse handballers hebben plaatsing voor het Europees kampioenschap over een jaar in Noorwegen nog steeds in eigen hand. Het verlies met 32-27 woensdag in en tegen Montenegro is niet gunstig, maar evenmin desastreus.

Een gelijkspel zondag in Panningen tegen de Montenegrijnen volstaat voor Oranje om zich te kwalificeren voor een beslissende EK-play-off later dit jaar.

Buikgriep

De formatie van bondscoach Pim Rietbroek was in een minimale bezetting afgereisd naar het afgelegen Bijelo Polje, tegen de Kosovaarse grens. Van de topspelers ontbrak bouwvakker Marco Beers, die geen vrij kon krijgen van zijn baas.

Vier internationals hadden last van buikgriep. Oranje speelde volgens Rietbroek desondanks een behoorlijke partij tegen het sterke Montenegro. Mark Bult was topscorer met zeven doelpunten.

Groepswinnaar

De ambiance in Montenegro was "fantastisch", zei Rietbroek. "Er is hier niet veel, sport is alles. De hal zat stampvol met 3000 uitzinnige toeschouwers." Montenegro werd door de zege groepswinnaar en plaatste zich voor de EK-play-off.

Plaatsing hoopt Oranje zondag te bereiken. Het zou een belangrijke stap omhoog zijn voor het Nederlandse mannenhandbal, dat al jaren bivakkeert in de kelder van Europa en zich nog nooit heeft geplaatst voor een groot kampioenschap.

Balverlies

"We gingen tot 11-11 gelijk op met Montenegro, maar toen kwam er een fase dat we te veel balverlies leden. Bij rust stonden we met 16-12 achter", aldus Rietbroek.

"In de tweede helft is dat verschil ongeveer gelijk gebleven. Het is voor ons een goed resultaat, zeker als je de magere selectie beziet. Ik moet wel zeggen dat we veel te danken hadden aan keeper Luchien Zwiers. Hij was de echte uitblinker."

Rooskleuriger

Voor de zesde en cruciale wedstrijd op zondag zijn de perspectieven voor de bondscoach weer wat rooskleuriger. De sterspelers Fabian van Olphen en Mark Schmetz, die door blessures nog niet konden meespelen, zijn allebei beschikbaar en ook Marco Beers is weer van de partij. De bondscoach: "Ik denk dat we met deze spelers erbij dat puntje moeten kunnen pakken."

NUwerk

Tip de redactie