Navigator Stacey aan beterende hand

NEMA - Voor Hans Stacey is de eindoverwinning in de Dakar Rally nog geen vanzelfsprekendheid. De MAN-trucker uit het Brabantse Best is voorzichtig als het gaat om zijn kansen op de eerste Nederlandse zege sinds 1987.

Zijn belangrijkste zorg is navigator Charly Gotlib weer helemaal op de been te krijgen. De kaartlezer herstelt van buikgriep en uitdrogingsverschijnselen.

Dood

Na de etappe van dinsdag kwam Gotlib meer dood dan levend in het bivak aan. Stacey had zijn truck gedurende de etappe een aantal malen aan de kant moeten zetten om zijn navigator op krachten te laten komen.

Volledig uitgeput bracht hij daarop de nacht door in medisch centrum. "'s Avonds is hij vroeg gaan slapen en woensdagmorgen leek hij aan de beterende hand", aldus Stacey op zijn eigen website.

Voorsprong

Door de ziekte van Gotlib verloor Stacey dinsdag een half uur in de woestenij van Mauritanië. Woensdag volgde een etappe waarin geen proef op tijd is opgenomen, waardoor het team wat extra rust kon nemen. De eerste truck vertrok pas rond half twee vanuit het bivak in Nema.

Met een redelijk herstelde Gotlib aan boord hoopt Stacey de komende dagen zijn voorsprong van bijna drie uur vast te houden.

Flikken

Toch houdt de ervaren trucker een slag om de arm: "Er is in Nederland al geroepen dat ik het eventjes ga flikken, maar als je dat zegt, weet je niet wat de Dakar inhoudt. Het is niet elke week vol presteren, ook niet elke dag of elk uur. Je moet elke minuut vol in de concentratie blijven."

Stacey vervolgt: "Ik hoop dat Charly donderdag weer opgeknapt is, want ik kan niet zonder mijn navigator. Hij speelt een heel belangrijke rol in onze successen." De Dakar Rally telt nog vier etappes. Donderdag is de rit van Ayoun naar Kayes over 484 kilometer.

Tip de redactie