Van Gaal dreigt CBV met vertrek

ZALTBOMMEL - Louis van Gaal dreigt zijn lidmaatschap van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) op te zeggen. De AZ-coach, oprichter, erevoorzitter en ambassadeur van de trainersvakbond, voelt zich door het bestuur van de CBV onheus behandeld.

De leiding van de CBV vroeg Van Gaal onlangs in een brief zijn excuses te maken voor enkele kritische uitlatingen over bondscoach Marco van Basten. Dat weigert de AZ-trainer pertinent. Hij vindt het epistel van de CBV, inclusief de toonzetting, volstrekt ongepast.

Jan Reker, directeur van de CBV, noemt het dreigende vertrek van Van Gaal triest en spijtig. "We gaan met Louis praten. Het is belangrijk dat hij bij de CBV betrokken blijft", vertelt CBV-preses Foppe de Haan.

In een gesprek op korte termijn, waarbij ook CBV-voorzitter Foppe de Haan aanwezig zal zijn, wil Reker proberen Van Gaal voor de CBV te behouden. Voor de bestuursvergadering van komende maandag moet er duidelijkheid zijn, liet de CBV-directeur woensdag weten.

Kritiek

Van Gaal leverde eind vorig jaar in het tijdschrift Sportweek kritiek op Van Basten. Volgens de AZ-trainer deugde het selectiebeleid van de oud-Ajacied niet en had Oranje onder diens leiding nog nooit goed gespeeld. Van Basten reageerde tijdens de kerstborrel van de teamleiding van het Nederlands elftal venijnig.

Hij liet weten de aanhoudende afkeuring door Van Gaal meer dan beu te zijn. Van Basten kreeg bijval van andere toptrainers als Guus Hiddink ("stijlloos"), Frank Rijkaard en Dick Advocaat.

De Haan

"Iedereen ging zich ermee bemoeien", lichtte Foppe de Haan de verbale kwestie woensdag toe. "Trainers zijn dan net een stel kwakende kikkers in een kruiwagen. Maar wij als CBV willen al die kikkers wel graag in die kruiwagen houden. Daarom gaan we ook met Louis praten. Voor de toekomst van het profvoetbal in Nederland en voor de rol die de coaches daarin vervullen, kan hij beslist nog van grote waarde zijn."

Wotte

In tegenstelling tot Van Gaal heeft RKC-trainer Mark Wotte wel zijn excuses gemaakt voor enkele weinig fijnzinnige opmerkingen over een paar collega's. Onder anderen Ronald Koeman (PSV) en Adrie Koster (ex-RKC) hadden zich daaraan persoonlijk gestoord.

Wotte had ietwat geringschattend gedaan over 'toptrainers' met 'miljoenenbudgetten' bij clubs als PSV en hij had de fysieke conditie van de RKC-spelers in twijfel getrokken na het vertrek van Koster.

Lidmaatschap

De CBV hanteert al geruime tijd een gedragscode die voorschrijft dat trainers elkaar in het openbaar niet mogen beledigen of afvallen. Overtreders riskeren hun lidmaatschap van de trainersvakbond.

De CBV schrapte in het verleden al onder anderen Co Adriaanse en Aad de Mos als lid. De laatste is onlangs in genade aangenomen nadat hij enkele jaren na zijn kritiek op de toenmalige bondscoach Louis van Gaal alsnog daarvoor zijn excuses had gemaakt.

Gedragscode

De inmiddels beruchte gedragscode is voor Foppe de Haan niet heilig. "We leven in een vrij land. Ik vind dus dat je in principe alles moet kunnen zeggen. Maar als je met elkaar afspreekt dat je bepaalde dingen niet moet roepen, moet je dat nakomen. Wij als bestuur van de CBV dienen die code dan te bewaken. Handhaven vind ik prima, maar afschaffen is ook goed wat mij betreft. Dan kunnen we ons nog meer richten op echt belangrijke zaken."

Met de recente boycot door Van Gaal van het NOS-radioprogramma Langs de Lijn, na enkele aanvaringen met verslaggever Andy Houtkamp, heeft De Haan geen moeite. "Iedereen mag zelf weten met wie hij wel of niet praat. We zijn de NMa niet."

Het bestuur van de CBV houdt deze week in Zaltbommel vergaderingen met de trainers en technisch directeuren in het betaalde voetbal. Op de agenda staan ondermeer discussies over de gedragscode, de voetbalkalender en de play-offs. Louis van Gaal ontbrak dinsdagavond bij het eredivisie-overleg. Van Basten was wel van de partij.

Tip de redactie