FRIMLEY GREEN - Raymond van Barneveld heeft de tweede ronde van de Embassy bereikt. De Haagse darter won, ondanks enige haperingen, met 3-1 van de Engelsman Matt Clark. Ook Vincent van der Voort ging door, ten koste van de Fin Jarno Komula (3-1). Co Stompé, na 'Barney' stiekem de tweede Nederlandse hoop, ging er echter in de eerste ronde uit. Dat gold ook voor Albertino Essers.

Van Barneveld voelde zich na een paar tegenvallende jaren in Frimley Green wel weer eens rijp voor een derde titel. Daar zag het zondagavond vooralsnog niet naar uit. De Hagenaar, die het darten enorm populair heeft gemaakt, begon nerveus tegen Clark. Hij verloor de eerste set en had in de volgende, ondanks de winst, ook een aantal onbegrijpelijke missers. Zo had hij voor zijn favoriete dubbel 18 een keer vijf pijlen nodig.

"Het leek of deze tikker eruit wilde springen", zei Van Barneveld, terwijl hij met een nog steeds enigszins benauwd gezicht op de linkerkant van de borst klopte. "Ik moest op mezelf inpraten: 'rustig an, rustig an. Je bent de betere'. Dat hielp. Toen begonnen de 140'ers en de tonnetjes erin te vliegen."

Stompé

Co Stompé was niet tot een stuntje in staat. De Amsterdammer, die pech had bij de loting, bleek zondag niet opgewassen tegen de als vierde geplaatste Engelsman Martin Adams: 1-3. Albertino Essers verloor met dezelfde cijfers van de Welshman Richard Davies.

Stompé twijfelde na afloop tussen teleurstelling en tevredenheid. Drie weken geleden raakte hij het bord zelden op de plaats van bedoeling. Nu vlogen de pijlen, op de eerste set na, wel vaak in de goede richting. Alleen was het uiteindelijke resultaat niet naar wens.

"Het ging fout in de derde set", analyseerde Stompé de partij na afloop. "Ik kwam niet lekker op gang. Dan ga je je weg zoeken en dat lukt. Je maakt gelijk en komt vervolgens een break voor. Toch pak je die set niet. Al is dat ook de verdienste van Adams. Die stond af en toe te beesten. Tijdens de wedstrijd speelde het al door mijn hoofd: 'Co, je loopt er een beetje achteraan.' Hij hield me voortdurend onder druk. In vergelijking met drie weken geleden heb ik het nu redelijk gedaan. Maar de winst is niet binnen."

Hoenselaar

Bij de vrouwen drong Francis Hoenselaar door tot de halve eindstrijd ten koste van aan andere Nederlandse, Karin Krappen. De als eerste geplaatste Hoenselaar verloor de eerste set met 3-0, maar wist zich goed van dit verlies te herstellen. In de twee volgende sets trok de Rotterdamse favoriete de partij toch naar zich toe.

De Boer

Mieke de Boer schaarde zich zondagavond laat ook bij de laatste vier. Ze wankelde ondanks een vliegende start tegen Linda Rogers-Pickett even maar bleef toch knap overeind. Daardoor was een derde set niet nodig. "Bambi" had voor de winst in de eerste leg maar dertien pijlen nodig. Haar opponente uit Wales was zeer onder de indruk en stelde er hoegenaamd niets tegenover.

In de tweede set hervond Rogers-Pickett enig zelfvertrouwen. Dat leidde tot een 2-0 voorsprong. De Boer maakte echter gelijk en profiteerde in de beslissende leg van nieuwe onzekerheden bij haar tegenstandster, die de dubbels bleef missen. De Nederlandse gooide uit, met single 18, triple 12 en double 8.