MELBOURNE - De verzengende hitte is vooralsnog de grootste tegenstander op de Australian Open. De Spaanse tennisser Rafael Nadal weerstond dinsdag de 40 graden Celcius in Melbourne en doorstond de eerste ronde. De nummer twee van de plaatsingslijst versloeg in drie sets de Amerikaan Robert Kendrick: 7-6 6-3 6-2.

Maria Sjarapova overleefde ook de eerste ronde. Hijgend en puffend haalde de als eerste geplaatste Russin het einde tegen de Française Camille Pin: 6-3 4-6 9-7.

De organisatie moest wegens de extreme weersomstandigheden het speelschema omgooien. Ze verschoof alle partijen op de buitenbanen naar de avond. Tennis bij daglicht was alleen toegestaan in de twee overdekte arena's.

Rochus

De hitte eiste niettemin haar tol. De Belg Christophe Rochus was het eerste slachtoffer. Hij gaf bij een achterstand van 6-2 en 4-1 op tegen de Fransman Sebastien Grosjean met ademhalingsproblemen.

Nalbandian

De Serviër Janko Tipsarevic was de volgende. Hij kon een stunt tegen de Argentijn David Nalbandian niet afmaken en moest bij 0-2 in de vijfde set totaal uitgeput de handdoek werpen. "Dit heeft niets meer met tennis te maken. Wie het het langst in de zon volhoudt, wint. Ik dacht echt dat mijn hart zou ontploffen", zei Tipsarevic na afloop.

Sjarapova

Ook Sjarapova klaagde steen en been. "Dit was zonder twijfel een van de zwaarste wedstrijden die ik ooit heb getennist", zei de winnares van de US Open. Ondanks dat ze een koelvest aantrok in de pauzes, kreeg de hitte in de derde set vat op haar. Sjarapova gaf een 5-0-voorsprong uit handen en zag Pin terugkomen tot 6-6.

Wezenloos zwetend sloeg de Russin de ballen terug en het was dankzij haar ervaring dat ze de derde set won en daarmee de winst alsnog veiligstelde.

Clijsters

Kim Clijsters heeft zeer overtuigend de tweede ronde behaald. De Belgische, als vierde geplaatst in Melbourne, gaf dinsdag geen game weg in haar openingspartij tegen de Russin Vasilisa Bardina: 6-0 6-0. Clijsters en Bardina speelden onder het wegens de hitte gesloten dak van de Rod Laver Arena.

Op de andere overdekte baan, de Vodafone Arena, had de als zesde geplaatste Zwitserse Martina Hingis geen kind aan de Française Nathalie Dechy: 6-2 6-0.