ZEIST - Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft de richtlijnen voor de bestrijding van verbaal geweld in de stadions op belangrijke punten gewijzigd. Met ingang van komend weekeinde is niet langer de scheidsrechter eindverantwoordelijk voor het al dan niet stilleggen van een wedstrijd wegens ongewenste spreekkoren.

Die bevoegdheid is overgedragen aan de besturen en directies van de clubs.

Sancties

De KNVB heeft ook het sanctiebeleid aangescherpt. Vooral de straffen voor het wangedrag van fans van de bezoekende club zijn verhoogd.

Spreekkoren

De uiteenlopende aanpak van de scheidsrechters in het betaalde voetbal bij beledigende en/of racistische spreekkoren was in de eerste helft van het seizoen vaak onderwerp van discussie. De criteria van wat wel en niet kon in een stadion bleken onderling nogal te verschillen.

Door het wegnemen van de verantwoordelijkeid bij de arbiters wil de KNVB de druk bij de scheidsrechters verminderen. Door de nieuwe richtlijnen worden de clubs ook meer geconfronteerd met hun eigen taken in deze kwesties en min of meer gedwongen om actief op te treden tegen verbaal geweld. Feyenoord kondigde maandag al strengere maatregelen aan tegen fans die zich verbaal misdragen.

Supporters

Indien supporters van de uitspelende club zich verbaal misdragen, zijn ze bij de eerstvolgende editie van de betreffende wedstrijd niet welkom. Bij herhaling van soortgelijke incidenten kan de KNVB de betrokken club verbieden bij een aantal opeenvolgende uitwedstrijden fans mee te nemen.

Een woordvoerder van de KNVB bevestigde het gewijzigde beleid, waarvan Feyenoord maandag op de eigen website melding maakte. Hij wilde evenwel inhoudelijk verder niet op de vernieuwde regelgeving reageren. De KNVB-zegsman verwees daarvoor naar het nieuwe bulletin betaald voetbal dat woensdag verschijnt.