VALENCIA - Na een seizoen zonder zeges is McLaren opnieuw klaar voor de wereldtitel. Wereldkampioen Fernando Alonso duwde zijn nieuwe team in de rol van titelfavoriet tijdens de presentatie van de nieuwe MP4-22 in Valencia. "Ik heb er het volste vertrouwen in."

"Ik weet niet hoe sterk Ferrari en Renault zijn, maar ik heb het volste vertrouwen in ons team. De cijfers uit de windtunnel zien er goed uit en ook de motor is veelbelovend. Als de wagen het op het circuit even goed doet als op papier, dan is McLaren wat mij betreft favoriet voor de wereldtitel.” Met die woorden bezorgde wereldkampioen Alonso zichzelf en zijn nieuwe team heel wat extra druk tijdens de presentatie van de nieuwe MP4-22. Zeker omdat McLaren-Mercedes er in 2006 voor het eerst in tien jaar niet in slaagde om een race te winnen.

Met de nieuwe MP4-22 moet winnen dus wel weer tot de mogelijkheden behoren. Er werd dan ook heel hard en vooral heel lang aan de nieuwe wagen gewerkt. De eerste schetsen dateren bijvoorbeeld al uit 2005 en de MP4-22 is volgens de ontwerpers een sterk staaltje van aërodynamische efficiëntie geworden. De wagen ziet er bijgevolg ook niet zo heel anders uit dan zijn voorganger. Enkel de voorvleugel lijkt ingrijpend gewijzigd.

Weinig verandering

Ook het kleurenschema van de wagen ziet er slechts een beetje anders uit. De komst van nieuwe hoofdsponsor Vodafone zorgde voor iets meer rood, maar de wagen blijft overwegend zilverkleurig.

Wel compleet nieuw is het rijdersduo. Het team beschikt nu over het jongste duo in de geschiedenis van de Formule 1. Met wereldkampioen Fernando Alonso beschikt het team toch over heel ervaring, maar ook debutant Lewis Hamilton mag niet worden onderschat. "Ik ben blij met deze kans en zal er voluit voor gaan. In alles wat ik doe wil ik de beste zijn en dat is dus ook mijn doel in de F1." Wereldkampioen Alonso is bij deze dus gewaarschuwd.

Alonso gekte

De presentatie van de nieuwe McLaren-Mercedes vormde overigens een schril contrast met die van concurrent Ferrari een dagje eerder. Bij de Italianen was er nauwelijks publiek toegelaten, bij McLaren was het drummen voor een plaatsje. De straten rond het futuristische Ciutat de Les Artes i de les Sciences stonden vol fans die een glimp van hun idool Fernando Alonso probeerden op te vangen. De wereldkampioen reed ’s avonds namelijk enkele rondjes met de oude MP-21 door de straten van de Spaanse stad.