NEMA - Wulfert van Ginkel heeft maandag in de negende etappe van de Dakar Rally Hans Stacey van zijn vijfde achtereenvolgende zege afgehouden. De Nederlandse trucker was in de bijna 500 kilometer lange rit van Tichit naar Nema ruim twaalf minuten sneller dan zijn landgenoot. De Tsjech Karel Loprais eindigde als derde.

Stacey liep in het algemeen klassement wel verder uit op nummer twee Ilgizar Mardejev. De Rus kwam maandag niet verder dan de zevende plaats en moet nu al meer dan drie uur zien goed te maken op Stacey. Van Ginkel bleef ondanks de zege derde in de tussenstand. Hij verkleinde de achterstand op Mardejev tot ongeveer zeventig minuten.

Bij de motoren ging de overwinning naar de Let Janis Vinters. Hij bleef de Fransman Cyril Despres en de Spaanse klassementsleider Marc Coma voor. Voor de Nederlander Frans Verhoeven was het een teleurstellende dag. De versnellingsbak van zijn KTM ging al vrij vroeg kapot. Hij passeerde als 131e en een van de allerlaatsten de finish en verloor uiteindelijk meer dan zes uur.

Knuiman

Verhoeven stond vooraf nog op een knappe zesde plaats in de tussenstand. Nu is hij terug te vinden op plek 24. Henk Knuiman is de hoogstgeklasseerde Nederlander. Hij eindigde maandag als veertiende en steeg daardoor naar de dertiende plaats in het algemeen klassement.

Jean-Louis Schlesser uit Frankrijk boekte de etappezege bij de auto's. Hij was dertien seconden sneller dan zijn landgenoot Luc Alphand. Stéphane Peterhansel, ook een Fransman, werd derde.

Die positie was voldoende om de eerste plaats in het algemeen klassement over te nemen van de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers. Deze moest de strijd definitief staken door een kapotte motor.