NYON - De toekomst van Feyenoord in Europa staat vrijdag in Nyon opnieuw ter discussie. De beroepscommissie van de Europese voetbalunie (UEFA) buigt zich dan over de strafzaak tegen de Rotterdamse club wegens de hevige supportersrellen 30 november in Nancy. In principe doet de beroepscommissie nog dezelfde dag uitspraak.

De tuchtcommissie van de UEFA legde Feyenoord begin december een relatief milde straf op. De Rotterdamse club kreeg een voorwaardelijk straf van twee thuisduels zonder publiek, met een proeftijd van drie jaar, en een geldboete van 125.000 euro. Ook diende Feyenoord de schade in het stadion van AS Nancy te vergoeden.

De aanklager van de UEFA ging met de uitspraak van de tuchtcommissie niet akkoord. Hij had om een schorsing van een jaar gevraagd voor Feyenoord, na plaatsing voor Europees voetbal, en tevens drie punten in mindering geëist in groep E van het UEFA-bekertoernooi. In dat laatste geval was Feyenoord dit seizoen meteen uitgeschakeld geweest. De nieuwe eis van de aanklager bij de beroepscommissie van de UEFA is nog niet bekend.

In tegenstelling tot de schriftelijke afhandeling door de tuchtcommissie, wordt de zaak bij de beroepscommissie in Nyon ook mondeling behandeld. Voor Feyenoord reizen financieel directeur Onno Jacobs en huisjurist Joris van Benthem naar Zwitserland af. De Rotterdamse delegatie zal geen getuigen oproepen. De aanklager van de UEFA doet dat waarschijnlijk evenmin.

Verweer

Het verweer van Feyenoord zal in grote lijnen neerkomen op de eerste verklaringen bij de tuchtcommissie. De Rotterdamse club beriep zich toen met succes op de waarschuwingen die het vooraf naar AS Nancy en naar de UEFA had laten uitgaan. Feyenoord wist dat vele geregistreerde hooligans, met stadionverboden in Nederland, naar Frankrijk wilde reizen om het duel te bezoeken en om mogelijke rellen te veroorzaken in de stad en het stadion.

Feyenoord drong bij Nancy en de UEFA evenwel tevergeefs op een strikte kaartverkoop aan. Honderden vandalen konden op de vrije markt simpel aan tickets komen waarna het in Nancy en in het stadion inderdaad flink uit de hand liep. De Franse oproerpolitie gebruikte tijdens het duel traangas om de muitende meute op de tribunes in bedwang te houden. De scheidsrechter moest daardoor het duel staken. Na een pauze van ongeveer een half uur werd het duel in een vrijwel verlaten stadion alsnog uitgespeeld (3-0).

Risico's

Feyenoord probeert de geldboete en de financiële schade van de vernielingen in het stadion te verhalen op de relschoppers. Ook kijkt de Rotterdamse clubleiding in het vervolg streng naar de omstandigheden bij een Europese uitwedstrijd. Indien de risico's met meereizende fans te groot zijn (korte reistijd, berucht land, slechte kaartverkoop), wil Feyenoord afzien van toegangsbewijzen voor de eigen aanhang.

In de derde ronde van het UEFA-bekertoernooi wacht de Rotterdammers daarom in meerdere opzichten een krachtproef. De twee duels met het Engelse Tottenham Hotspur zijn zowel in sportief als organisatorisch opzicht een hele toer. Feyenoord heeft nog niet besloten of de eigen aanhang welkom is bij de uitwedstrijd op 22 februari in Londen. Dat zal mede afhangen van de uitspraak vrijdag van de beroepscommissie van de UEFA.

Biometrische toegangscontrole

Feyenoord maakte maandag bekend voor de eerstvolgende thuiswedstrijd een proef te doen met biometrische toegangscontrole. De club heeft voor de proef, waarvoor de supporter zijn vingerafdruk moet tonen, een aparte ingang ingericht. Feyenoord experimenteert met deze toegangsvorm in samenwerking met de supporters, waarvan een aantal hun vingerafdruk heeft achtergelaten bij de Stadionclub.