MELBOURNE - Ze moest als enige vertegenwoordiger de eer van de gevallen tennisnatie Nederland verdedigen, maar Michaëlla Krajicek ging maandag ten onder aan het verwachtingspatroon.

Naar eigen zeggen stijf van de zenuwen liet de 18-jarige Almeerse zich van de baan vegen door de ervaren Luxemburgse Anne Kremer: 4-6 3-6. Meer dan honderd plaatsen schelen ze op de wereldranglijst.

Michaëlla Krajicek duikelde door haar nederlaag in de eerste ronde vorige week in Hobart weliswaar naar de 45e plaats, Kremer volgt pas op plaats 159. De 31-jarige routinier was desondanks de sterkste op baan 8, waar Nederland op de eerste dag haar enige afgezant verloor. Raemon Sluiter, Robin Haase en Elise Tamaela waren al in de kwalificaties gestrand.

Kapot

"Ik ben er kapot van. Ik ben geen moment in de wedstrijd geweest", snotterde Krajicek na haar dramatische optreden. "Mensen hebben ook zulke hoge verwachtingen van mij. Ze zeggen: Kremer staat zo veel lager, daar win je zo van. Maar ik stond stijf van de zenuwen. Ik zal een oplossing moeten vinden om hiermee om te gaan."

Ervaring

Kremer heeft inderdaad een schat aan ervaring. Ze staat voor de achtste keer in het hoofdtoernooi van de Australian Open, maar reikte nog nooit verder dan de tweede ronde.

Krajicek wees naar de routine van haar opponente, die de Nederlandse liet lopen en vooral veel fouten liet maken. Maar een groentje is ze inmiddels toch niet meer. Ze stond voor de derde keer in Melbourne in het hoofdtoernooi. Vorig jaar strandde ze in de derde ronde.

Geen van beide speelsters kon maandag vertrouwen op haar service. Het regende breaks, in de eerste set afgesloten bij 6-4 toen Kremer er wel in slaagde haar opslag te houden. Ze maakte het af bij haar derde setpunt. Bij een 5-3-achterstand in de tweede set lag de druk bij Krajicek die opnieuw haar service en daarmee de partij uit handen gaf.

Hoewel ze hoog opgaf over haar fysieke vorderingen is het tennisjaar 2007 bijzonder slecht begonnen voor de Almeerse. In Hobart, waar ze titelverdediger was, vloog ze er in de eerste ronde uit tegen de Française Severine Bremond die in ieder geval nog in haar buurt staat op de wereldranglijst. "Ik had niet echt wedstrijdritme, maar dat is geen excuus. Er staan hier ook speelsters die nog geen wedstrijd hebben gespeeld dit jaar."

Krajicek liet de tranen de vrije loop. "Dit is een klap. Het zal even tijd kosten dit te verwerken", erkende ze. Ze liep door de onverwachte nederlaag een prestigieus treffen mis met Serena Williams, die zich simpel (6-2 6-1) ontdeed van de Italiaanse Mara Santangelo.

Krajicek blijft in Melbourne voor het dubbelspel; met de Hongaarse Agnes Szavay bereikte ze vorig jaar de derde ronde.