HEERENVEEN - De opgave van Barbara de Loor, tijdens de tweededag van het EK schaatsen in Heerenveen, is bij collega's en KNSBniet goed gevallen. De rijdster van DSB voelde zich zaterdagmisselijk, moest overgeven en besloot niet op de 1500 meter testarten.Door de opgave van De Loor verliest Nederland een startplek ophet WK allround in Gothenburg. "Dit is een heel vervelende zaak"reageerde Ab Krook, topsportcoördinator van de KNSB.

De Loor tobt al een paar weken met een rugblessure en moestdaarom afzeggen voor het NK allround. Op grond van haar prestatiesmocht ze toch deelnemen aan het EK, mits ze fit was. Terwijl deKNSB de schaatsster nog wilde keuren, maakte haar ploegdokter JaapWestbroek duidelijk dat De Loor hoe dan ook zou rijden in Thialf."Met pijnstillers", sprak Westbroek. De 'keuring' van de KNSB waseigenlijk overbodig. "Buiten Barbara zelf, kan niemand wetenhoeveel pijn ze heeft. Ook de KNSB niet."

Oud wijf

Krook was duidelijk ontstemd toen hij hoorde dat De Loorzaterdag niet van start zou gaan. Ook collega Annamarie Thomas konweinig begrip opbrengen voor de afmelding van De Loor. "Mijneerste reactie was: jeetje, wat onnozel. Wij hebben haar de heleweek als een oud wijf op een bankje zien zitten. Maar ja, ik hebgehoord dat ze ziek is geworden van de pijnstillers. Als dat klopt,is het gewoon domme pech."Toch verwijt de schaatsster De Loor niets: "Dat nemen we vooralde begeleiding kwalijk. In zo'n situatie moet een sporter inbescherming worden genomen.''

Buikgriep

Sijtje van der Lende, coach van De Loor, wist zondag nog steedsniet wat haar pupil exact mankeerde. "Ze heeft moeten overgeven.Of dat kwam door pijnstillers weet ik niet. Het kan ook buikgriepzijn, want dat heerst."

De coach bestrijdt dan ook dat De Loor zich al voor de start vanhet EK had moeten terugtrekken. "Vrijdag kon ze rijden. Trouwens,op 30 december is ze door de KNSB-arts getest. Ook van hem kreeg zete horen dat ze kon starten."