MELBOURNE - De start was moeizaam maar uiteindelijk bereikte Roger Federer maandag toch nog redelijk eenvoudig de tweede ronde van de Australian Open. De Zwitserse tennisser klopte de Duitser Bjorn Phau in drie sets: 7-5 6-0 6-4.

Drie verloren servicegames deden Federer in de eerste set tegen een 5-3-achterstand aankijken maar uiteindelijk kwam alles goed voor de nummer een van de wereld, die in Melbourne op jacht is naar zijn tiende grandslamtitel.

"Er waren meer breaks dan normaal vandaag, meer ups en downs. Maar hij speelde goed, dus er was weinig tegen te doen", keek Federer terug op zijn slowstart tegen de Duitser die 82e staat op de wereldranglijst.

Federer

"Ik moest er echt even inkomen. Ik had gehoopt dat mijn opslag me er wel doorheen zou slaan, maar die haperde te veel in het begin." Na 1 uur en 47 minuten was het toch gedaan met Phau, die in hun enige eerdere treffen had gewonnen van Federer. "Ik won toen vrij eenvoudig van hem maar dat was zeven jaar geleden. Nu is hij de nummer een van de wereld."

Zwaarder verging het Andy Roddick, die met een set achterstand en een break tegen er hopeloos voor leek te staan tegen de onbekende Fransman Jo-Wilfried Tsonga. De Amerikaan herpakte zich en overleefde in vier sets: 6-7 7-6 6-3 6-3.

Roddick en Tsonga evenaarden in de eerste set het tiebreakrecord van de Australian Open: De 21-jarige Fransman pakte de setwinst met 20-18 en bereikte in het volgende bedrijf een 5-2-voorsprong om vervolgens de partij alsnog weg te geven.

Roddick

"Het was een matig optreden", vond Roddick die een aantal keren in discussie ging met de hoofdscheidsrechter. "Ik denk dat we machines nodig hebben", beet de Amerikaan de umpire toe na een zijns inziens dubieuze beslissing.

Helaas voor hem is Hawk-eye, de elektronische lijnrechter, alleen actief in de Rod Laver Arena en was Roddick tot de kleinere Vodafone Arena veroordeeld. "De umpire is eigenlijk de enige persoon op wie ik mijn frustraties kan botvieren. Soms moet hij er helaas aan geloven", klonk het na de partij schuldbewust.

Voor de 21-jarige Tsonga was het pas zijn tweede optreden op een grand slam. In 2005 verloor hij in de eerste ronde op Roland Garros, toevalligerwijs ook van Roddick.

Ljubicic

De Kroatische tennisser Ivan Ljubicic was maandag de eerste grote naam die door een zijdeur de eerste grandslam van dit jaar moest verlaten. Ljubicic, als vierde geplaatst in Melbourne, verloor van de Amerikaan Mardy Fish: 6-4 6-7 4-6 4-6. Ljubicic reikte vorig jaar nog tot de kwartfinales en had dit jaar al een toernooizege (Doha) op zak.

Mauresmo

Bij de vrouwen ging de Française Amelie Mauresmo, de nummer twee van de plaatsingslijst, door naar de volgende ronde. Zij versloeg de Amerikaanse Shenay Perry in twee sets: 6-3 6-4.

"Alles bij mekaar was het een goede eerste wedstrijd voor mij", keek ze terug. "Ik had goede momenten maar ik had het sneller moeten afmaken." Mauresmo won een jaar geleden haar eerste granslamtitel in Melbourne.