QUILMES - De Nederlandse hockeysters hebben zondag in Argentinië ook de tweede wedstrijd bij de Champions Trophy gewonnen. Oranje versloeg Japan in Quilmes met 3-0. De doelpunten kwamen op naam van Maartje Paumen (strafcorner), Kim Lammers en Fatima Moreira de Melo.

Nederland opende het zeslandentoernooi zaterdag met een overwinning op Spanje (3-1). Maandag is in Quilmes de eerste rustdag.

Japan, dat in de eerste wedstrijd met 0-3 van Australië verloor, kon de Nederlandse ploeg de eerste twintig minuten redelijk in bedwang houden. Maar nadat Oranje in de 22e minuut de eerste strafcorner had afgedwongen, die door Paumen werd gemist, kwamen de Aziaten serieus in de problemen.

Het Nederlandse offensief leverde meer strafcorners op. Het was Paumen, die in de 28e minuut uit de derde strafcorner raak schoot, 1-0. Op slag van rust verdubbelde Kim Lammers de marge, 2-0.

Na de pauze speelde Nederland een gewonnen wedstrijd, zeker nadat Fatima Moreira de Melo in de 44e minuut de score naar 3-0 had getild. Doelvrouw Lisanne de Roever hoefde ook in de slotfase amper in actie te komen.

Tevreden

Bondscoach Marc Lammers was zondag na afloop van de tweede zege bij de Champions Trophy in Quilmes een tevreden man. "We spelen heel degelijk", concludeerde Lammers. "We benutten onze kansen goed en geven achterin weinig weg. Het veldspel is verrassend goed. Feitelijk hadden we tegen Spanje en Japan zelfs nog wat meer moeten scoren."

Lammers verwachtte zondag in Argentinië niet dat de spanning bij Oranje oploopt na de sterke start bij de Champions Trophy. "Ik denk juist dat de druk vermindert. Bij het begin van het toernooi waren we nog een beetje onzeker over onszelf, over de tegenstanders en over de omstandigheden. Nu hebben we van alles een goed beeld. Ik denk daarom dat we hier nog wel kunnen groeien als team."

Voldaan stapte Lammers in de spelersbus voor een reis van ruim een uur naar het hotel. "Kan ik mooi mijn speech voor mijn aanvoerder Minke Booij voorbereiden. Zij speelde tegen Japan haar tweehonderdste interland. Mede dankzij haar inbreng passen de nieuwkomers zich snel aan in het team. Ook de andere routiniers laten zich in dat opzicht prima gelden."