EGMOND AAN ZEE - Eshete Wondimu zag zondag in Egmond bij windkracht zes voor het eerst de zee. De 22-jarige Ethiopische atleet schrok zo van het bulderende en schuimbekkende geweld, dat hij de hele halve marathon veilig achter de rug van Kamiel Maase kroop.

Eenmaal terug in de Noord-Hollandse kustplaats en in het zicht van de finish op de boulevard, wierp Wondimu de schroom van zich af en demarreerde naar de zege in de 35e editie van de strandklassieker.


Foto: Ron Gessel | De harde wind en het mulle zand maakten de wedstrijd bijzonder zwaar

De winnende tijd bedroeg 1.04.14 en lag ver boven het parkoersrecord van Greg van Hest uit 1999 (1.01.19). Dat was gezien de barre omstandigheden niet verwonderlijk. Vooral de harde wind en het mulle zand maakten de wedstrijd bijzonder zwaar en niet geschikt voor rappe tijden.

Smaakmaker Maase zag zijn vele kopwerk niet beloond en moest in de slotfase ook nog Juwawo Wirimai laten passeren. De Zimbabwaan eindigde op 13 seconden als tweede en Maase werd derde in 1.04.34. Michel Butter eindigde op een knappe vijfde plaats in 1.05.44.


Foto: Rob Amoreus | De halve marathon werd gelopen door jong en oud

Duinen

Het hoge water zette de organisatie in de uren voor de start voor het blok. Racedirecteur Cees Lansbergen vertelde na afloop dat de Halve van Egmond een noodscenario had klaarliggen; voor het eerst niet over het strand, maar heen en weer door de duinen. Pas toen de oud-kapitein van de Egmondse reddingsboot groen licht gaf voor het strand, durfde Lansbergen het aan. De enige concessie was dat hij de start een uur uitstelde.


Foto: Rob Amoreus | Een persfotograaf hindert de atleten

Kamiel Maase toonde aan dat een atleet in vorm zelfs geniet van extreme elementen. De marathonloper maakte ondanks zijn lengte (1,91 meter) het tempo tegen de straffe wind in op het mulle zand. "Ik liep lekker. Hoewel het op het strand zoeken was naar het juiste spoor. Ik heb door het zwalken heel wat meters extra gemaakt."

Hij had al snel in de gaten dat de Afrikanen niet van zins waren kop over te nemen. "Ik liet het maar zo, vond het wel prima. Ook in de duinen deed ik het kopwerk", zei de 35-jarige Zeistenaar, die zich voorbereidt op de marathon van Lake Biwa in Japan in maart.


Foto: Peter Pasman | De hardlopers hadden het zwaar

Genoten

Maase rekende misschien stilletjes op zijn derde overwinning in Egmond, maar de onbekende Wondimu bleek over een splijtende demarrage te beschikken. Maase berustte: "Ik had niet die versnelling die ik vorig jaar wel in de benen had en waarmee ik toen won. Toch heb ik lekker gelopen en genoten van de race. Egmond blijft altijd weer een avontuur."

Beverwijker Michel Butter verraste met zijn vijfde plaats. "Wie uit deze contreien komt, wil altijd vlammen in Egmond", zei de 21-jarige hardloper. "Dit is toch de mooiste wedstrijd van Nederland. Het was zwaar op het strand; ik zakte een paar keer helemaal weg in het water. Toch kon ik steeds blijven aanzetten."

Butter vindt zich nog te jong om al te specialiseren voor de weg. Hij richt zich eerst op de 10.000 meter op de baan. "Mijn hoofddoel wordt deze zomer de EK onder 23.".

Vrouwen


Foto: Peter Pasman | Hilda Kibet won de halve marathon voor vrouwen

De winst bij de vrouwen ging naar de Keniaanse Hilda Kibet in 1.13.25. Zij versloeg in een eindsprint de Ethiopische Gete Wami, die dezelfde eindtijd kreeg. Merel de Knegt was op de zevende plaats in 1.18.30 de beste Nederlandse.