COLLALBO - Ze werd verslagen door een vrouw van uitzonderlijke klasse, maar het deed bij Ireen Wüst zondag veel pijn. De gedoodverfde Europees kampioene miste in Collalbo de begeerde schaatstitel op een haar, dankzij een krachtsexplosie van de Tsjechische Martina Sablikova. "Ik kan trots zijn op mezelf, ik heb alles gegeven", zei ze met de tranen in de ogen.

Wüst had geen antwoord op de opzienbarende 5 kilometer die Sablikova afwerkte. Ze verpulverde het wereldrecord op buitenijs tot 6.58,45. "Uitzonderlijk", zei Wüst, die voor de camera van de NOS de tranen liet stromen. "Dit motiveert me wel enorm voor het WK in Thialf. Van verlies word je alleen maar sterker, maar het is moeilijk om nu zo te denken. Ik kan mezelf niets verwijten, ik heb in alle vier de races alles gegeven en heb voor mijn gevoel nergens iets laten liggen."

Haar coach Gerard Kemkers noemde de 5 kilometer van Sablikova "een fabelachtige race. Het was vandaag voor iedereen heel zwaar, behalve voor haar. Door die race zette ze zo veel druk op Ireen, dat het bij haar met name aan het eind niet meer wilde. Van Sablikova was het een prestatie van een andere wereld."

Ook ploeggenote Renate Groenewold sprak vol bewondering over de winnares. "Er stond geen maat op haar, dit was echt van ongekende klasse." De winnares van het brons was over haar eigen toernooi niet tevreden. "Ik baal voor mezelf, maar ook vooral voor Ireen. Wat Martina deed, was ongelooflijk. Respect alom."