COLLALBO - De Tsjechische schaatsster Martina Sablikova heeft zondag in Collalbo voor een daverende verrassing gezorgd door Europees kampioene allround te worden. Met een fabelachtige vijf kilometer verraste ze op de slotdag favoriete Ireen Wüst, die genoegen moest nemen met zilver. Renate Groenewold veroverde brons.

Wüst won in Collalbo de 500 en 1500 meter en werd derde op de drie kilometer. Op de slotafstand, de vijf kilometer, eindigde ze als zesde. Sablikova won in een wereldrecord op buitenijs: 6.58,45. De Duitse Gunda Niemann was tot nu toe de snelste ooit op een niet overdekte baan: 7.05,67.

Op de 5000 meter werd Groenewold tweede (7.08,76), de Duitse Claudia Pechstein eindigde op de derde plaats (7.10,05). Marja Vis verzekerde zich van een startbewijs voor het WK allround in Heerenveen door in het eindklassement zesde te worden. De vierde Nederlandse, Paulien van Deutekom, werd zevende en moet zich later nog proberen te kwalificeren voor het toernooi in Thialf.

Sablikova maakte in Italië een einde aan de Duitse hegemonie van zeven jaar, sinds 2000 won altijd een Duitse de Europese titel.

Friezin Tonny de Jong was in 1999 de laatste niet-Duitse die Europees kampioene werd.