UILMES - Het Nederlandse vrouwenhockeyteam is de Champions Trophy in het Argentijnse Quilmes hoopvol begonnen. De wereldkampioen versloeg zaterdag in het openingsduel van het jaarlijkse zeslandentoernooi Spanje met 3-1.

De Nederlandse treffers kwamen op naam van Welten, Naomi van As en Kim Lammers. Zondag is Japan de volgende tegenstander.

De wereldkampioen is niet van plan op de lauweren te rusten, ook al komt de Champions Trophy al drie maanden na het gouden succes in Madrid. Het team, dat zes nieuwe speelsters kent, toonde zich gretig en wilde goed voor de dag komen. De vrouwen van bondscoach Marc Lammers speelden een sterke eerste helft.

Doelpunt

Welten zette het overwicht van Oranje na 11 minuten al om in een doelpunt. De 19-jarige debutante had de bal voor het intikken na een voorzet van de jonge Eva de Goede.

Spanje was zelden gevaarlijk. Het probeerde te counteren, maar Oranje greep steeds op tijd in en controleerde het spel. "We gaven weinig weg en creëerden zelf veel kansen'', vond de bondscoach.

Agressief

Nederland begon de tweede helft agressief en dat leidde als snel tot het tweede doelpunt. In de 40e minuut kreeg de vrijstaande Naomi van As ineens de bal voor de stick; ze aarzelde geen moment en ramde hoog en hard in het net.

De tegentreffer viel kort erna. Maria Romagosa schoot een strafcorner rechtstreeks achter keepster Lisanne de Roever. De goal zorgde even voor elan bij de Spaansen. De nummer vier van het afgelopen WK kwam wat vaker de Nederlandse cirkel binnen, maar het bleef bij dreigementen.

Kim Lammers maakte vijf minuten voor tijd een einde aan de Spaanse hoop op een gelijkmaker. De aanvalster profiteerde van chaos in de defensie en sloeg de bal hard in: 3-1.

Tevreden

De bondscoach: "Ik ben tevreden. Natuurlijk horen wij beter te zijn dan Spanje, maar zij zijn hier met hetzelfde sterke team als op het WK, terwijl wij veel nieuwe speelsters moeten inpassen.''

Lammers zag al veelbelovende patronen. "Carlijn Welten scoorde na een combinatie tussen Naomi van As, Fatima Moreira de Melo en Eva de Goede. Dat was een mooie mix van jong en oud.''