ANTWERPEN - Marleen Veldhuis heeft zaterdag bij de Flanders Swimming Cup in Antwerpen indruk gemaakt op de 50 meter vrij. Met een tijd van 24,37 haalde ze maar liefst een halve seconde van haar persoonlijk record af. Bovendien kwam ze in de buurt van het wereldrecord, dat met 24,13 in handen is van Inge de Bruijn.

"Dit is echt ongelooflijk", stammelde een verbaasde Veldhuis na haar razendsnelle race. "Ik zit volop in de trainingsperiode en heb gister nota bene nog krachttraining gedaan. Ik had vanochtend nog behoorlijk pijn in mijn benen."

Veldhuis kon tot haar eigen verbazing ook nog versnellen in haar race. Normaal valt na zestien slagen het tempo terug, maar nu kon ze nog een keer aanzetten. "Dat heb ik nog nooit gehad. Ik had ook zoveel grip op het water."

Verrast

Ook haar coach Jacco Verhaeren was zeer verrast door de tijd van zijn pupil. "Dit is niet normaal, zeker gezien haar leeftijd en de periode waarin we nu zitten", sprak hij vol bewondering. "Het is echt bijzonder als je nu een halve seconde van je pr weet te halen."

Volgens Verhaeren beschikt Veldhuis over dezelfde kwaliteiten als De Bruijn. Evenals Veldhuis deed ook de meervoudig olympisch kampioene weinig specifieke trainingen voor de 50 meters. "Ze kunnen beiden vanuit een goede techniek heel hard zwemmen. De snelheid en kracht had Veldhuis al, maar ze kan dit nu ook in het water omzetten."

Techniek

Veldhuis en Verhaeren werken sinds haar overgang van Amsterdam naar Eindhoven intensief aan haar techniek. Deze aanpak blijft haar steeds weer tijdwinst opleveren. Veldhuis heeft tijdens het trainingskamp in december in Zuid-Afrika vooral langzame sessies afgewerkt om zich op haar techniek te concentreren.

"Ik had het gevoel dat ik heel weinig heb gedaan. Soms was dat ook wel frustrerend, maar het blijkt nu wel dat ik daardoor heel goed aan mijn techniek hebben kunnen werken. Dit geeft veel vertrouwen voor de WK", aldus Veldhuis, die op de 50 vlinder eveneens een persoonlijk record (26,18) realiseerde.

Van den Hoogenband

Ook Pieter van den Hoogenband kreeg zaterdag met een prima tijd op de 200 vrij (1.47,30) een bevestiging dat hij op de goede weg is. "Ik heb weer eens heerlijk gezwommen, dat is wat ik hier graag wilde", zei de Brabander.

Na zijn laatste wedstrijd van vorig jaar in december in Eindhoven was Van den Hoogenband niet bepaald te spreken over zijn tijden. Hij had voor de races zelfs een aantal dagen rust genomen, om een goede tijd neer te zetten, maar het kwam er niet uit. Na deze tegenvaller besloot hij met coach Verhaeren zijn races intensief te gaan analyseren.

"Ik voelde me absoluut niet sterk in het water. Bij de analyse bleek dat er veel slordigheden in mijn techniek waren geslopen. Met die techniek heb ik me juist altijd kunnen afscheiden van de rest, maar dat was ik nu kwijt. De afgelopen twee weken hebben ik daar in het trainingskamp in Zuid-Afrika keihard aan gewerkt. Ik heb het gevoel dat het nu weer als vanouds gaat lopen. Deze tijd hier is een mooie bevestiging."

Van den Hoogenband zwemt zondag in Antwerpen ook nog de 100 vrij. Dat wordt zijn laatste wedstrijd voor de WK. Daarna gaat zich weer volledig concentreren op de trainingen. Van den Hoogenband wil in Melbourne een prestatie van formaat neerzetten. "De Olympische Spelen worden mijn laatste kunstje, maar het WK is ook belangrijk."