FRIMLEY GREEN - Niels de Ruiter is er niet in geslaagd de finale van de Lakeside, het wereldkampioenschap darts van de profbond BDO, een Nederlands tintje te geven. De Nieuwegeiner verloor zaterdagavond in de halve eindstrijd met 4-6 van de 50-jarige Engelse debutant Phil Nixon.

Deze mag zondag proberen zijn ervaren landgenoot Martin Adams van de hoofdprijs van 105.000 euro af te houden.

Martin Adams bereikte als eerste de finale van de Lakeside. De Engelse routinier won zaterdag in Frimley Green met 6-5 van Mervyn King. De laatste werkte een flinke achterstand weg maar kon zijn comeback in de wedstrijd niet bekronen in de beslissende set.

Opmars

De Ruiter kwam ook van ver (1-5) maar zag zijn opmars - vooral ook dank zij het falen van 'Nixy' - in de tiende set gestuit. De Engelsman mikte zijn achtste matchdart eindelijk wel in de dubbel.

"Ik heb gevochten, maar hij was beter. Klaar", reageerde de speler waarop Oranje de hoop had gevestigd voor de camera van SBS6.

Eindstrijd

De toeschouwers in Frimley Green krijgen derhalve een Engelse eindstrijd. Maar stiekem had menigeen - niet in de laatste plaats de zendgemachtigden - toch gehoopt op wat resterend vers bloed van overzee.

Zeker na de snelle uitschakeling van titelverdediger Jelle Klaasen en Michael van Gerwen en na alle commotie rond hun dreigende overstap naar de concurrent PDC, van de andere wereldkampioen Raymond van Barneveld.

Kroegsport

Adams en Nixon zijn qua uitstraling op tv voor de meeste doelgroepen een bevestiging van het verleden van darts als kroegsport. De Ruiter moet nog 24 worden en heeft de toekomst.

Zijn kwaliteiten toonde hij zaterdag sporadisch. Hij ontbeerde de ervaring om zich over de vele dode punten te trekken. Zijn opponent gooit al meer dan dertig jaar op behoorlijk niveau pijltjes, kwalificeerde zich nu pas voor zijn eerste Lakeside en bleef uiteindelijk zwetend koel.

Klus

Normaal gesproken moet Adams, die al in vele finales stond maar daarin veel te vaak verloor, die klus klaren. De afgelopen week was echter weinig normaal in het fameuze dartpaleis van Frimley. Aan die herinnering klampte De Ruiter zich vast.

Vorig jaar moest hij al na de eerste ronde naar huis, nu als de nummer drie, met 16.500 euro op zak. "Ik ben teleurgesteld, ik ben kapot, lichamelijk helemaal op, maar ik ben niet chagrijnig. Dit resultaat blijft prachtig. Een leermoment. Ik weet nu wat ik moet doen."