ZAUCHENSEE - Renate Götsch heeft zaterdag voor eigen publiek in Zauchensee de afdaling gewonnen voor de wereldbeker. De 31-jarige Oostenrijkse was met een tijd van 1.19,32 net iets sneller dan de Zwitserse Dominique Gisin (1.19,55) en de Amerikaanse Julia Mancuso (1.19,62).

Voor Götsch was het haar 41e zege in het wereldbekercircuit en haar derde overwinning dit seizoen. Het was bijna een jaar geleden dat een skiër uit Oostenrijk een wereldbekerwedstrijd op de afdaling won.

De Amerikaanse Lindsey Kildow behield de leiding in het wereldbekerklassement van de afdaling. Ze moest zaterdag de strijd staken na een valpartij. Kildow zette nog wel de snelste tussentijd neer.

Door de aanhoudende wind was de baan in Zauchensee met 800 meter ingekort. De afdaling was al door de sterke wind van vrijdag naar zaterdag verplaatst. De Super-G van zondag is afgelast in Zauchensee. Daarvoor in de plaats komt een Supercombinatie (slalom en afdaling).

Miller

In Wengen bleek wereldkampioen Bode Miller zaterdag tijdens de wereldbekerwedstrijd op de afdaling een klasse apart. De Amerikaanse skiër denderde in grootse stijl de Lauberhorn af. Hij bedwong de 4480 meter lange baan in 2.28,89.

De lokale Zwitserse favoriet Didier Cuche eindigde op 0,65 op de tweede plaats. De Italiaan Peter Fill werd derde met een achterstand van 1.47 op Miller, die zijn 25e wereldbekerzege in zijn loopbaan behaalde.

De Lauberhorn, de langste afdaling in het wereldbekercircuit, eiste veel van de skiërs. De valpartijen waren talrijk. Ook Miller ging bij de finish fors onderuit. De 29-jarige Amerikaan bleef daarbij ongedeerd.