MELBOURNE - Tennisser Andy Roddick heeft vlak voor het begin van de Australian Open in Melbourne zijn zelfvertrouwen een flinke impuls gegeven. De Amerikaan wist eindelijk weer eens te winnen van zijn Zwitserse rivaal Roger Federer.

De nummer zes van de wereldranglijst versloeg in de finale van de Kooyong Classic de beste tennisser van de wereld in drie sets: 6-2 3-6 6-3.

Invitatietoernooi

Het was pas de tweede zege van Roddick op Federer in veertien duels. De Amerikaan had sinds 2003 de laatste acht partijen verloren van de Zwitser. Zijn zeldzame overwinning zaterdag in Melbourne droeg geen officiële status.

Het voorbereidende evenement op de Australian Open was niet meer dan een invitatietoernooi voor acht topspelers.

Lekker

Roddick besefte na afloop de beperkte waarde van zijn triomf op Federer maar al te goed. "Pas als ik hem op een groot podium versla, kun je er serieuze aandacht aan besteden", gaf hij toe.

"Maar toch, het is wel lekker om weer eens van Fededer te winnen. Een betere voorbereiding op de Australian Open had ik me niet kunnen wensen."

Murray

Voor Federer was het zijn eerste nederlaag sinds zijn sensationele verlies in de tweede ronde tegen de Brit Andy Murray in augustus vorig jaar bij de Cincinnati Masters.

Nadien won hij dertig partijen op rij, inclusief de US Open in september in New York. De Zwitser veroverde in 2006 liefst twaalf titels.

Klaar

De nederlaag tegen Roddick, die in Melbourne weer op de raad en daad van de gelouterde oud-speler Jimmy Connors kon rekenen, kwam Federer ogenschijnlijk niet slecht uit. "Ik ben klaar voor de Australian Open", zei de titelverdediger vastberaden.

"Ik voel me nu precies hoe ik me wil voelen. Andy speelde erg goed. Hij had het duel feitelijk al veel eerder kunnen beslissen. Toch ben ik tevreden over de manier waarop ik heb gespeeld. Het komt allemaal wel goed."