COLLALBO - Ireen Wüst en Sven Kramer verdedigen zaterdag hun leidende positie bij het Europees Kampioenschap allround in Collalbo. De vrouwen komen tweemaal in actie, voor de mannen staat alleen de 1500 meter op het programma.

Wüst kwam op de openingsdag uitstekend uit de startblokken. De schaatsster uit Goirle won vrijdag de 500 meter en sloeg een dusdanig gat met de concurrentie dat ze eigenlijk alleen serieuze tegenstand van de Duitse Claudia Pechstein kan verwachten.

Ze hoopt zaterdag op de 1500 meter haar voorsprong te vergroten om vervolgens op de drie kilometer de marge tenminste te consolideren.

In dat geval zal de voorsprong voldoende groot moeten zijn om zondag - na een race over 5000 meter - de Europese titel binnen te halen.

Kramer

Datzelfde doel heeft haar TVM-ploeggenoot Sven Kramer. De Fries verdedigt zaterdag op de 1500 meter een voorsprong van 0,25 seconde op de Italiaan Enrico Fabris. Aangezien de lokale favoriet de regerend olympisch kampioen op die afstand is, lijkt het aannemelijk dat Fabris de koppositie weer zal veroveren.

Indien Kramer de achterstand kan beperken, heeft hij zondag een goede kans om op de tien kilometer alsnog het goud te veroveren. Carl Verheijen staat momenteel vierde in de tussenstand en heeft nog zicht op het podium.