FRIMLEY GREEN - Niels de Ruiter heeft vrijdagavond de halve finale bereikt van de Lakeside 2007, het wereldkampioenschap van de BDO. De bijna 24-jarige darter uit Nieuwegein won in een enerverend duel, met vaak wisselende kansen, van de Engelsman Gary Robson: 5-4.

Zaterdag neemt De Ruiter het op tegen diens landgenoot Phil Nixon, die de volkomen gelijkwaardige Schot Paul Hanvidge - beiden haalden een gemiddelde van 27,80 punten per pijl - met 5-4 uitschakelde. Wat de uitslag ook is, de laatste actieve Nederlander in Frimley Green is zeker van ten minste 16.500 euro. De hoofdprijs is dit jaar ruim een ton.

Voor De Ruiter was de kwartfinale, zijn eerste in een dergelijk groot toernooi, zeer gedenkwaardig. Hij kwam met 0-2 achter, haalde op tot 2-2, zag lijdzaam toe hoe Robson de rookpauze beter benutte (2-4) en herstelde toch weer het evenwicht toen vriend en vijand het ergste vreesden: 4-4.

In de beslissende negende set sloeg de grootste verrassing in Frimley Green toe, ondanks de aanhoudende problemen op de dubbels.

Winst

De 39-jarige Robson, die in de openingsronde de jonge favoriet Michael van Gerwen had uitgeschakeld, stond ondanks zijn surplus aan ervaring in de slotfase mentaal ernstiger uit het lood. De winnaar van de World Darts Trophy van vorig jaar boog na de zevende matchpijl van De Ruiter. Die vloog eindelijk wel feilloos in de gewenste dubbel.

"Ik ben zo trots op mezelf, zo blij'', zei De Ruiter voor de camera van SBS, stamelend en jubelend tegelijk. "Ik ben ondanks alles rustig gebleven. Het kan, hield ik mezelf voor, je breekt hem weer. Dan verdien je het ook een keer raak te gooien.''

PDC

Dat er opnieuw een darter van het vasteland bij de beste vier zit, komt de organisatie niet slecht uit ook al betekende het de uitschakeling van een kanshebber als Robson. De Ruiter, jong en dus iemand met toekomst, heeft immers tot dusver nog niet geknipoogt naar de concurrerende bond PDC.

Volgens veel insiders is, mede onder druk van sponsors, de overstap van Van Gerwen, Jelle Klaasen en Vincent van der Voort aanstaande; Raymond van Barneveld achterna. De Ruiter lijkt van zins de BDO trouw te blijven, zeker na dit succes.

Hoenselaar

Francis Hoenselaar is er niet in geslaagd de hegemonie van Trina Gulliver te doorbreken. De Nederlandse dartster verloor in de vrouwenfinale van de Lakeside met 2-1. Hoenselaar won nog wel de eerste set, maar moest daarna het initiatief aan de regerend wereldkampioene laten.