COLLALBO - Sven Kramer staat halverwege het Europees schaatskampioenschap voor allrounders aan de leiding. De jonge Fries won vrijdag op overtuigende wijze de 5000 meter en nam daarmee de leiding over van Enrico Fabris. De Italiaan had eerder deze vrijdag de 500 meter op zijn naam geschreven.

Kramer noteerde op de buitenbaan van Collalbo een onwaarschijnlijk scherpe tijd. De TVM-kopman bereikte na 6.15,65 de finish. Nooit eerder was iemand zo snel op buitenijs. Fabris had bijna vijf seconden meer nodig (6.20,28) en zakte naar de tweede plek in het klassement.

De titelverdediger werd in een rechtstreeks duel verslagen door Carl Verheijen, die na 6.19,72 over de finish kwam. De rijder uit Leusden staat na de eerste dag vierde, vlak achter de Noor Havard Bökko.

Mark Tuitert had voor de vijf kilometer 6.36,79 nodig en staat momenteel vijfde. Wouter Olde Heuvel is na twee afstanden achtste. Op de 5000 meter bereikte hij na 6.28,96 de streep.

Kramer

"Dit is gigantisch'', sprak Kramer. "Ik moest heel diep gaan. Halverwege de rit wakkerde de wind aan. Toen dacht ik: Nu even pijn lijden, anders loop je weer achter de feiten aan.''

Zaterdag zal de strijd tussen de Fries en de lokale favoriet Fabris een climax bereiken wanneer ze op de 1500 meter tegen elkaar schaatsen.

Kramer verdedigt een voorsprong van 0,25 seconde, maar heeft in zijn achterhoofd dat hij normaal gesproken op de afsluitende 10.000 meter redelijk wat tijd op Fabris zal winnen.