KEULEN - Met het nodige tromgeroffel onthulde Toyota vrijdag als eerste team hun nieuwe F1-wagen. De presentatie van de TF107 in Keulen stond helemaal in het teken van '50 jaar Toyota in autosport'. Met de nieuwe wagen wil de Japanse fabrikant eindelijk hun eerste zege in de F1 behalen.

Veel nieuws was er dus niet te horen tijdens de eerste F1-presentatie van het jaar. Want ook vorig jaar was al te horen dat die eerste overwinning er zat aan te komen. De TF106 faalde echter in zijn opzet, en dat terwijl aartsrivaal Honda wel een race wist te winnen. Die smet op hun blazoen moeten Jarno Trulli en Ralf Schumacher in 2007 proberen te verwijderen met de nieuwe TF107.

Compleet nieuw

Of de nieuwe wagen deze keer wel aan de hooggespannen verwachtingen zal voldoen is nog onduidelijk. Revolutionair of indrukwekkend ziet de wagen er niet meteen uit. Uiterlijk zijn er geen grote wijzigingen waar te nemen, maar toch zou de TF107 een compleet nieuwe wagen zijn die in alles van zijn voorganger verschilt.

"De wagen is compleet anders. Slechts weinig onderdelen lijken nog op die van van de TF106 en TF106B. Enkel de veiligheidsgordels zijn hetzelfde gebleven", grapte ontwerper Pascal Vasselon er op los."Er zitten wel enkel nieuwe zaken op de wagen waar we veel van verwachten, maar die niet meteen zichtbaar zijn voor de anderen."

Zorgen

Het is nu wachten op de eerste tests om te zien hoe goed deze "onzichtbare" aanpassingen zullen werken. Dan zal ook duidelijk worden hoe het nieuwe chassis op de nieuwe Bridgestone-banden zal reageren.

Eén ding waar het team zich alvast geen zorgen over hoeft te maken is de financiële basis. Toyota blijft zelf heel wat geld in het team pompen. Hoofdsponsor Panasonic bleef aan boord en net voor de launch werden nog sponsorovereenkomsten met Denso, Esprit en Kingfischer Airlines aangekondigd. >