ALKMAAR - AZ hoopt zich de komende twee weken te versterken met een doelman. "Maar alleen als het haalbaar is", aldus technisch directeur Marcel Brands donderdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van AZ.

Bekijk video

"De wens is om een jonge keeper te huren met potentie. We willen altijd de beschikking hebben over twee goede doelverdedigers."

Proef

Brands verwacht tijdens de huidige periode verder geen transfers. "Daarvoor is het tijdsbestek te kort. Over een week begint de competitie alweer. Het is moeilijk om spelers in te passen. Levan Tskitishvili loopt een week proef. En misschien dat Martijn Meerdink nog een nieuwe club vindt. Hij mag nog altijd vertrekken bij ons."

Met de technische staf is Brands al wel bezig met volgend seizoen. De club heeft onder anderen belangstelling voor Luigi Bruins van Excelsior.

"Maar we zijn niet de enige club die hem willen hebben. Ook is het niet verkeerd als we er een ervaren speler bijkrijgen. De 'types-Cocu' zijn echter dungezaaid. Bovendien doen de huidige spelers dit seizoen ook veel ervaring op."

Play-offs

AZ-voorzitter Dirk Scheringa twijfelt over het sinds vorig seizoen ingevoerde play-offsysteem. Dat zei hij donderdag tijdens de nieuwjaarsreceptie.

"De play-offs zijn een loterij. Het is geen goede afspiegeling van de competitie. Na dit seizoen moeten we het systeem met alle clubs evalueren."

Toespraken

Scheringa deed zijn uitspraken niet achter een microfoon voor een zaal met mensen. Toespraken bleven traditiegetrouw uit op de receptie van AZ. "Dat is een goed gebruik van ons", aldus Scheringa.

"AZ wil graag zichzelf blijven en niemand beledigen. Toespraken houden we tijdens de opening van het seizoen of bij andere speciale gebeurtenissen."

Stadion

De voorzitter van AZ kijkt met een goed gevoel terug op 2006. "Ik ben enorm trots en tevreden. We hebben een schitterend stadion gekregen en doen het op voetballend gebied uitstekend. Zeker als je weet dat we na vorig seizoen zo'n tien spelers zijn kwijtgeraakt. We willen ook nu weer bij de bovenste vijf ploegen eindigen."

Opleidingscentrum

Een van de andere doelstellingen van Scheringa en AZ voor de komende jaren is om het grootste opleidingscentrum van Nederland te creëren. "Maar als je in Nederland iets wilt, kijkt de overheid eerst hoe het niet kan."

"In de Verenigde Staten is het precies andersom. De eerste onderzoeken lopen inmiddels. We moeten ongeveer duizend procedures doorlopen. Als alles meezit kunnen we over een jaar de eerste paal de grond inslaan."

Internet

AZ heeft voor het nieuw te bouwen complex onder meer Glasgow Rangers bezocht. "En op internet hebben we gekeken naar andere voorbeelden in het buitenland, zoals Nancy, Schalke 04 en Olympique Marseille. We hebben ongeveer tien hectare grond nodig. Het wordt een soort voetbalschool. Uiteindelijk moet dit het beste trainingscentrum van Nederland worden."

Grenzen

Scheringa en AZ laten met de plannen zien een andere mening te hebben dan PSV-voorzitter Schuitema. Die zei woensdag op de nieuwjaarsreceptie van de Eindhovenaren dat PSV over de grenzen heen moet kijken en dat het moeilijk putten is uit de kleine Nederlandse markt.

"De Nederlandse markt is voor ons primair", zo zei Scheringa. "We willen met zoveel mogelijk Nederlandse jongens voetballen."