MADRID - De Engelse voetballer David Beckham verruilt na dit seizoen Real Madrid voor het Amerikaanse Los Angeles Galaxy. Dat heeft de voormalig aanvoerder van het Engelse nationale elftal donderdag tegenover persbureau Reuters bevestigd.

De 31-jarige middenvelder was sinds 2003 in dienst van de Spaanse topclub die hem had overgenomen van Manchester United.

Beckham zal in LA een contract voor vijf jaar ondertekenen. "Real heeft om duidelijkheid gevraagd. Na overleg met mijn gezin en adviseurs heb ik besloten vanaf augustus in de Major League Soccer uit te komen."

Contract

Beckham zal in LA een contract voor vijf jaar ondertekenen bij de club waar zijn eigen voetbalacademie al is gehuisvest. De keuze voor Galaxy lag derhalve voor de hand. Volgens waarnemers gaat het om één van de grootste contracten in de mondiale sport, goed voor ruim 200 miljoen euro over de gehele periode.

Voormalige voetbalgrootheden als Pele, Franz Beckenbauer en Johan Cruijff gingen Beckham in de jaren zeventig en tachtig in de VS voor. Hij is de eerste grote naam die voor de Major League Soccer (MLS) kiest sinds de invoering in 1996. De Nederlanders Dave van den Bergh (Kansas City Wizards) en Ronald Waterreus (New York Red Bulls) spelen eveneens in de MLS.

Aanbieding

Het contract van Beckham in Madrid loopt komende zomer af. Hij had een aanbieding op zak om voor twee jaar bij te tekenen bij de Koninklijke. Volgens de mondaine voetballer, getrouwd met voormalig Spice Girls-zangeres Victoria, hadden ook enkele topclubs in Europa, waaronder diverse ploegen uit Engeland, serieuze belangstelling voor hem.

"Maar ik heb bewust gekozen voor een avontuur in de Verenigde Staten", legde Beckham uit. "Ik heb in Europa voor twee geweldige clubs gespeeld. Ik wil nu de uitdaging aangaan om het voetbal in Amerika een grote impuls te geven, een land dat even gepassioneerd is op sportgebied als mijn vaderland."