ADELAIDE - De jonge Belgische tennisser Kristof Vliegen heeft verrassend een einde gemaakt aan de opmars van Richard Krajicek in het tennistoernooi van Adelaide. Vliegen versloeg de Nederlander zaterdag in de halve finale in drie sets: 7-6, 4-6 en 6-3.

De 20-jarige Belg speelt zondag zijn allereerste ATP-finale tegen de Rus Davidenko, die in de andere halve finale geen enkele moeite had met de Roemeen Voinea: 6-2, 6-1. Krajicek (31) speelde in het Australische Adelaide zijn eerste officiële toernooi sinds de US Open in augustus 2002. Een zware voetblessure dwong de Muiderberger wederom een lange rustpauze in te lassen. Zijn rentree op de tennisbaan verliep voorspoedig. De Muiderberger versloeg in Adelaide achtereenvolgens de Australiër Draper, de Argentijn Squillari en de Amerikaan Vahaly.

Groentje

Voor het eerst in ruim tweeënhalf jaar stond de door blessures geplaagde Krajicek in de halve finale van een ATP-toernooi. De laatste keer dat hij zover kwam was in het grastoernooi van Halle in 2000. Zijn opponent in Adelaide, Kristof Vliegen, is nog een groentje in het tennismetier. De AAPT Championships zijn het eerste ATP-toernooi voor de Belg, die als jeugdspeler al eens het dubbelspel van Wimbledon won.

Reputatie

De onbevangen Vliegen toonde zaterdag weinig respect voor de reputatie van Krajicek, die in zijn carrière al zeventien toernooien won. De eerste set eindigde in een tiebreak, die Vliegen met 7-1 won. De oud-Wimbledonkampioen greep nog wel de winst in de tweede set met 6-4, maar verloor de derde vrij kansloos met 6-3.

Vermoeidheid

De nederlaag lag volgens Krajicek niet zozeer aan zijn spel, maar meer aan vermoeidheid. "Ik kan maar een negatief punt noemen en dat is dat ik niet scherp was in mijn benen." Het toernooi in Adelaide was een van de twee testtoernooien van Krajicek voor de Australian Open die op 13 januari in Melbourne beginnen. Sydney is het volgende.