HEERENVEEN - Drie Nederlanders bezetten na de openingsdag van het EK schaatsen in Heerenveen de drie podiumplaatsen. Na de 500 en meter is de pikorde Mark Tuitert, Gianni Romme, Rintje Ritsma. Debutant Ralf van der Rijst staat zevende. De eerste buitenlander is Dimitri Sjepel uit Rusland.

Schaatsen is een individuele sport, maar Tuitert maakte er tegen de Pool Zygmunt op de 5 kilometer een merkwaardig duel van. Drie ronden achtereen moest de Nederlander vanuit de binnenbocht zijn tegenstander op de kruising voorrang verlenen, waarbij de twee elkaar bijna toucheerden. Uiteindelijk werd het net opgelost, maar Tuitert vond dat de Pool met opzet vervelend wisselde. "Redelijk onsportief van hem.''

Kleine marges

Tuitert verloor de rit (6.37,56), maar behield een voorsprong op Ritsma, de nummer twee van de 5000 meter (6.34,28). Tussen de twee zit zaterdag op de 1500 meter een halve seconde. Romme, die met groot machtsvertoon de 5 kilometer won (6.26,72), staat tweetiende achter de koploper. "De strijd is nog lang niet gestreden'', vond Tuitert, die Romme topfavoriet noemt. "Als je logisch redeneert, mag je ervan uitgaan dat hij met zijn tien kilometer de titel pakt.''

Tennisbal

Ritsma, tevreden met zijn verrichtingen op het ijs, was blij dat hij had kunnen starten. Een val in de training had hem een flink beschadigde linkerelleboog opgeleverd. "Er zat een soort tennisbal op, zo gezwollen was hij.'' In de nacht voor de eerste dag van het EK, met hulp van een drukverband, merkte Ritsma dat het minder pijnlijk werd.

Drie keer over de kop

"Nu heb ik er niet veel last meer van. Maar ik ben nog nooit in mijn loopbaan zo hard gevallen. Ik ben wel eens drie keer over de kop gegaan met een auto. Maar dat heb ik echt liever dan nog eens zo vallen. Ik heb niet overwogen me af te melden, maar heb wel in gedachten gehouden dat Carl Verheijen eerste reserve was. Als het niet was verbeterd, had ik mijn startplaats aan mijn ploeggenoot gegeven.''

Zo ver kwam het niet, de zesvoudig kampioen had een keurige eerste dag. Op de 500 meter verloor hij (37,11) op Tuitert (36,62), maar won hij op Romme (37,83). Dat de Rus Kibalko die afstand won (36,40) deed niet ter zake, hij verloor op de 5 kilometer.

Ingepakt

Pas op het laatste moment konden Kibalko en zijn landgenoten overigens beschikken over een fatsoenlijk wedstrijdpak. Omdat de eigen tenues te laat werden aangeleverd, moest een bedrijf in Assen in alle haast Russische pakken in elkaar zetten. Daarin deden ze het aanvankelijk zeker niet slecht. Kibalko won de 500 meter, Jevgeni Lalenkov werd derde en voormalig Europees kampioen Sjepel werd zesde. Op de tweede afstand verloren de drie echter behoorlijk wat terrein.

Oranje

Daardoor was het toch weer Oranje boven, het vertrouwde beeld bij een EK. In de afgelopen elf edities wist slechts één keer een buitenlander, Sjepel in 2001, het Europees schaatsgoud te pakken. Voor de rest waren het Nederlanders, een beeld dat ook zondag weer bevestigd lijkt te gaan worden. Spanning, die is er nog wel. Maar dan vooral over de vraag welke Nederlander er bovenaan eindigt.