ROTTERDAM - Richard Krajicek kon tot zijn teleurstelling woensdag geen grote topper presenteren voor de 34e editie van het ABN Amro-toernooi. De toernooidirecteur hoopt dat het ontbreken van de Zwitser Roger Federer of de Spanjaard Rafael Nadal op het affiche een incident is.

"Het is jammer, want we zijn vanaf maart bezig geweest om Federer, Nadal of Andy Roddick vast te leggen. Het was ook geen kwestie van geld, maar het toernooi past helaas niet in hun schema. Ook Andy Murray wilde niet", aldus Krajicek bij de presentatie van het deelnemersveld voor het jaarlijke toptoernooi (19-25 februari).

"We hebben gelukkig wel een breed veld met elf namen uit de top twintig, maar helaas niet die paar verwachte namen. Ik hoop dat dit eenmalig is en dat het ons volgend jaar wel lukt die topper te halen."

Dubbelspel

Krajicek slaagde er met het Amerikaanse duo Bob en Mike Bryan wel in de nummers een van de wereld in het dubbelspel vast te leggen. Het dubbel krijgt een prominente rol in de komende editie van het toernooi in Ahoy'. Ook andere spelers uit het enkelspel als Lleyton Hewitt, die al eerder werd gecontracteerd, zullen in het dubbel hun opwachting maken.

Krajicek heeft in het enkelspel hoge verwachtingen van de oud-winnaar uit Australië. Andere kandidaten voor de winst zijn de als eerste geplaatste Rus Nikolai Davidenko en de Kroaat Ivan Ljubicic.

Baghdatis

Marcos Baghdatis is tot verrassing van Krajicek afgehaakt. De Cyprioot had een tweejarig contract met het toernooi, maar heeft zich niet ingeschreven. "Hij is zijn afspraak niet nagekomen. Hij stond al op de posters. Dat kunnen we natuurlijk niet goedkeuren. We zijn nu aan het bekijken want we eraan kunnen doen, misschien dat we de ATP inschakelen."

Toppers

Baghdatis haakte vorig jaar ook al af. Hij maakte toen deel uit van een rijtje met toppers die wegens blessures en ander ongemak afzegden. Krajicek heeft toch nog een klein beetje hoop dat hij op het laatste moment een publiekstrekker kan vastleggen.

Hij houdt hiervoor zolang mogelijk een wildcard achter de hand. De andere uitnodiging gaat zo goed als zeker naar een Nederlander. Robin Haase is hiervoor de belangrijkste kandidaat.

Australian Open

Krajicek: "Voor ik die kaart weggeef wil ik eerst nog even de verrichtingen op de Australian Open afwachten. Misschien gaat een Nederlander daar nog verrassen. Ik wil hem geven aan degene die hem het meest verdient."

Verkerk

Martin Verkerk komt vooralsnog niet in aanmerking voor een uitnodiging. Krajicek ziet het niet zitten dat de Alphenaar in Rotterdam zijn rentree maakt. "Hij heeft zich ook niet ingeschreven. Voor hij voor een wildcard in aanmerking komt, moet hij eerst een paar toernooien hebben gespeeld zodat ik weet hij dat hij fit en serieus is."

Raemon Sluiter is vooralsnog de enige Nederlandse deelnemer. De Rotterdammer kreeg al eerder een wildcard. Het is de bedoeling dat hij met een landgenoot ook gaat meedoen in het dubbel.

Het toernooi zal in de komende editie ook gebruik maken van de Hawk-eye, het systeem waarop tennissers een beroep kunnen doen als ze twijfelen over een beslissing van lijn- of scheidsrechters.